Digitalisering

Microsoft: Stulna NSA-verktyg bakom attacken

Foto: IBL/imago stock
Foto: IBL/imago stock

Verktyg skapade av USA:s underrättelseorgan NSA ligger bakom helgens stora it-attack, enligt Microsoft. It-jätten avråder nu regeringar från att skaffa digitala vapen.

Publicerad

(Artikeln har uppdaterats)

Utspelet kommer efter den världsomspännande utpressningsattacken mot företagets operativsystem Windows.

”Vi har sett sårbarheter som har funnits hos CIA dyka upp på Wikileaks och nu den här sårbarheten som har stulits från NSA och påverkat kunder över hela världen”, skriver teknikjättens chefsjurist Brad Smith i ett blogginlägg.

Han kräver en ”digital Genèvekonvention” som ska ålägga regeringar att berätta om sårbarheter för tillverkarna, snarare än att samla på sig, sälja eller utnyttja dem.

Utpressningsviruset Wannacry bygger på en sårbarhet som USA:s underrättelseorgan NSA hittat och utvecklat ett hackerverktyg för att dra nytta av. Men verktyget tros ha stulits och läcktes för en månad sedan av en kriminell hackergrupp.

Läs mer:

Verktyg för att utnyttja säkerhetsbrister, i händerna på regeringar, har vid upprepade tillfällen spridits och orsakat omfattande skador, konstaterar Smith i blogginlägget. Han likställer läckta cybervapen med om USA:s militär skulle bli bestulna på Tomahawkrobotar.

Världens regeringar och myndigheter måste se utpressningsattacken som en väckarklocka och ta hänsyn till de skador som hamstring och utnyttjande av sårbarheter orsakar civila, anser Microsoftchefen.

– Tekniksektorn, konsumenter och regeringar behöver arbeta tillsammans för att skydda varandra från attacker mot cybersäkerheten, skriver Brad Smith.

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!