Säkerhet
Microsoft-bedragarnas nya knep lurar dubbelt
De falska supportsamtalen fortsätter att regna in över Sverige. Nu har bedragarna hittat nya sätt att lura sina offer – och det är inte nödvändigtvis den äldre generationen som går på bluffen.
Sannolikheten är stor att du råkat ut för det. Ett samtal som kan komma antingen från svenskt eller utländskt nummer med någon som utger sig för att representera Microsoft och har upptäckt ett problem med din dator.
I själva verket är personen på andra sidan linan en bedragare som i värsta fall kan blåsa dig på stora belopp.
De här falska supportsamtalen har pågått i åratal, och bedragarna ger sig inte. Microsoft själva uppskattar att runt två av tre konsumenter i världen får ett sådant samtal varje år.
Daniel Akenine som är säkerhetschef på Microsoft i Sverige säger att bedrägerierna sker i en nästan industriell skala. Dessutom har man på den senaste tiden upptäckt att bedragarna har ett nytt knep.
I vissa fall har personer som redan blivit blåsta på pengar en gång fått nya bluffsamtal – fast den här gången är det inte teknisk support det handlar om.
– Då kan de få ett nytt samtal där de som ringer säger sig komma från polisen i Indien. De hävdar att de tagit fast de här bedragarna och beslagtagit dina pengar. Att du kan få tillbaka dem nu – bara du sätter in en transaktionsavgift, säger Daniel Akenine.
Jan Olsson som är expert vid polisens nationella bedrägericenter säger att man känner till att vissa bedragare använder sig av den här metoden. Han upplever att det är en företeelse som gått i vågor under ett par års tid.
– Nu är det inte supervanligt i förhållande till de andra bedrägerierna, men de förekommer absolut, säger han.
Varje månad hör runt 10 000 personer världen över av sig till Microsoft och berättar om att de råkat ut för sådana här bluffsamtal. Sverige är ett av länderna där bedragarna har varit aktiva.
Jan Olsson menar att det rör sig om "åtminstone tiotusentals" svenskar som får den här typen av samtal varje år.
I vissa fall har polis lyckats spränga ligorna som ligger bakom bedrägerierna. Daniel Akenine berättar om två exempel som visar skalan i brotten.
Förra våren greps sju personer i den amerikanska delstaten Florida som misstänks ha blåst 40 000 personer på över 200 miljoner kronor. Året dessförinnan slog indisk polis till mot ett callcenter i Bombay där ett 70-tal personer ska ha arbetat med att genomföra falska supportsamtal.
De omsatte någonstans runt 1,2 miljoner kronor varje dag på ett lura konsumenter.
Men för att stoppa bedragarna räcker inte polisinsatser i Indien långt, menar Jan Olsson.
– Man kan inte tro att man på polisiär väg kan slå ut den här typen av verksamhet i Indien. Vi måste förebygga att den sker och det gör vi genom att varna allmänheten att inte gå på det här. Det är bara brottsprevention som hjälper, säger han.
En intressant siffra från Microsofts egna undersökningar är att de inte är gamla, tekniskt obevandrade personer som är bedragarnas största kassako.
De allra flesta som får falska supportsamtal lägger genast på luren. Men ungefär en av fem fortsätter konversationen.
Många tänker kanske att det är mest äldre människor. Pensionärer som inte har fått det digitala med sig och känner sig osäker när någon ringer. Men jag tror att den bilden är ganska felaktig, säger Daniel Akenine.
Enligt Microsofts siffror är det bara 17 procent av dem som fortsätter samtalen som är över 55 år gamla. Över hälften av de som pratar vidare med fejksupporten är faktiskt 34 år eller yngre. Varför vet man inte.
– När de ringer märker du att de är skickliga på att övertala och när man är lite yngre kanske man är lättare att övertyga. Man är inte lika beredd att konfrontera en sådan situation, säger Daniel Akenine.