Startup

Mätning av fett tog hem segern

Kvällens deltagare var från vänster Katarina Nyhammar vd Schemagi, Torkel Danielsson vd Intuitive Aerial och segraren Tommy Johansson vd Amra. Foto: Marie Alpman
Kvällens deltagare var från vänster Katarina Nyhammar vd Schemagi, Torkel Danielsson vd Intuitive Aerial och segraren Tommy Johansson vd Amra. Foto: Marie Alpman

33-LISTAN. Glöm BMI och måttband. Linköpingsföretaget Amra mäter exakt hur mycket och var fettet sitter på kroppen. Den unika analysmetoden gav en plats på 33-listan.

Publicerad

På onsdagkvällen hölls den sista deltävlingen under 33-listans regionala turné. I creActive Mjärdevi i Linköping tävlade tre företag om en plats på 33-listan, Ny Teknik och Affärsvärldens årliga lista över Sveriges mest lovande unga innovationsföretag.

Segern gick till en unik metod för att väldigt exakt mäta olika typer av fett i kroppen.

- Även en smal person kan ha farligt bukfett. Du kan också ha fett i organ som levern. Det avslöjar vår metod, säger Tommy Johansson, vd för Amra i Linköping.

Själva mätningen görs i en magnetkamera och tar cirka sex minuter. Bilderna från kameran analyseras av Amra. Resultatet blir en bild med data som avslöjar var både fett och muskler sitter i kroppen.

- 1,5 miljard människor i världen är överviktiga och i dag finns inget bra sätt att mäta bukfett, underhudsfett och muskler. Målet är att kunna förutse risken att få sjukdomar som diabetes så att man till exempel kan sätta in medicinering.

I dagarna startar en stor fetmastudie i Storbritannien som kommer att använda Amras analyser.

Företaget har även ett stort läkemedelsföretag som kund.

De andra bolagen som tävlade om en plats på 33-listan var Schemagi från Linköping och Intuitive Aerial från Norrköping.

Schemagi har sina rötter på Linköpings universitet och forskning i optimeringslära. Företaget använder avancerade beräkningsmetoder för att lägga komplicerade scheman åt vården. Hittills har ett 50-tal kommuner och vårdinrättningar köpt scheman.

Intuitive Aerial utvecklar och säljer ett fjärrstyrt flygande kamerastativ för proffsfotografer och har på kort tid fått kunder över hela världen.

Både Schemagi och Intuitive Aerial har fortfarande chansen att ta en plats på 33-listan som presenteras tisdagen den 1 april på Münchenbryggeriet i Stockholm med start kl 17.

Huvudtalare är Jan Erik Solem är matematiker och entreprenör. Han grundade i 2004 företaget Polar Rose, baserat på forskning inom bildanalys. Polar Rose utvecklade ansiktsigenkänning för fototjänster och såldes efter sex år till ett amerikanskt företag hösten 2010. Efter att ha jobbat ett par år i Silicon Valley är han tillbaka i Skåne med ett nytt bildanalysbolag, Mapillary.

Vill du komma på finalen och träffa alla de 33 företagen på årets lista?

Boka din kostnadsfria plats på: 33-listan.se.

Detta är 33-listan

  • 33-listan är Ny Teknik och Affärsvärldens årliga lista över unga, lovande teknikföretag.
  • I år görs listan för sjunde gången.
  • Vem som helst kan skicka in en nominering via hemsidan: www.33-listan.se
  • När nomineringarna stängdes för årets lista den 31 februari hade närmare 200 förslag kommit in.
  • Kriterierna för att få vara med på listan är att företaget är:
  • Max sju år dvs startat senast 2007.  
  • Baserat på en innovation med potential att förändra spelreglerna i sin bransch och med stor internationell potential.
  • Sverigebaserat.
  • Ej börsnoterat.
  • Ett företag får vara med på listan max tre gånger.
  • Företagen som kommer med listan väljs ut av redaktionerna på Ny Teknik och Affärsvärlden.
  • Detta med undantag av de företag som väljs ut vid de regionala finalerna som håller i Lund, Göteborg, Uppsala och Linköping. På varje ort tävlar tre företag om en plats på 33-listan. Vinnaren utses av en jury.
  • I Linköping bestod juryn av: Mats Lindoff, teknikchef, Zenterio, Göran Felldin, samverkansdirektör Linköpings Universitet samt Marie Alpman, Ny Teknik