Innovation

Magnetiska partiklar återvinner fosfor

Med den nya tekniken binder fosforn till magnetiska partiklar och kan sedan avlägsnas med en magnet. Foto: Knut Dobberke / Fraunhofer ISC
Med den nya tekniken binder fosforn till magnetiska partiklar och kan sedan avlägsnas med en magnet. Foto: Knut Dobberke / Fraunhofer ISC

Världens tillgångar på fosfor sinar. Nu har tyska forskare tagit fram en ny metod att återvinna fosfor ur förorenat vatten.

Publicerad

Fosfor har en uppsjö av användningsområden, bland annat för djurfoder, halvledare, byggmaterial och batterier. Det är även ett effektivt gödningsmedel och utsläpp av fosfor leder därför till skadlig övergödning i vattendrag.

Nu har tyska forskare vid Fraunhoferinstitutet i Alzenau tagit fram en metod att återvinna fosfor i förorenat vatten. Den nya metoden går ut på att tillsätta superparamagnetiska partiklar i vattnet. De är nämligen i konstant magnetiska utan får endast magnetiska egenskaper när ett annat magnetfält finns i närheten. De superparamagnetiska partiklarna binder med fosfatjonerna i vattnet och sedan kan hela partikel-fosfat-komplexet avlägsnas med endast en magnet.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här