Innovation

Magnetiska kolnanorör städar bort mikroplaster

Forskarnas kolnanorör har en ytbehandling som bryter ned mikroplaster. Spiralerna är samtidigt magnetiska och kan enkelt separeras från dricksvattnet efter behandlingen.

Publicerad

Mikroplaster finns överallt, och således även i oss människor. Det är ännu inte helt klart vilka hälsoeffekterna är, men alla är överens om att partiklarna utgör ett stort samhällsproblem.

Fragment upp till fem millimeter klassas som mikroplast, men en stor andel är riktigt små – och få av världens vattenreningsverk är utrustade för att ta hand om partiklarna.

Men vid Curtin University i Perth har man testat en lösning med stor potential. Deras nya nanomaterial producerar kemikalier som bryter ned plasterna. För ändamålet har forskarna tagit fram spiralformade kolnanorör belagda med kväve.

När det blandas med peroxidmonosulfat så alstrar nanorören kemikalier som kallas reaktiva syreföreningar/reaktiva syreradikaler. De får mikroplastfragmenten att smulas ned till mindre kemiska komponenter, och processen skyndas på när vattnet hettas upp.

Kolnanorör bröt ned hälften av mikroplastpartiklarna

I prover med 80 milliliter vatten kunde nanorören hantera 30-50 procent av partiklarna efter åtta timmar vid 120 grader. Det rapporterar Science News.

Inbäddad mangan gör kolnanorören magnetiska vilket innebär att de enkelt kan separeras från det behandlade vattnet med en magnet. Enligt forskarna tillhör de aldehyder och karboxylsyror som återstår när plasten har brutits ned inte ett påtaglig hot mot miljön – men det finns ett antal tester som ytterligare skulle kunna mäta de miljömässiga riskerna med den nya tekniken.

Studien har publicerats i webbupplagan av tidskriften Matter.