Innovation
Lyssna på världens första ljudinspelning

Amerikanska forskare har hittat en ljudinspelning från 1860. Den är förmodligen världens äldsta hörbara inspelning av en mänsklig röst. Hur den låter? Lyssna själv.
Enligt uppslagsböckerna var det Thomas Edison som konstruerade den första ljudinspelaren. Och hans reciterande av "Mary had a little lamb" från 1877 har ansetts vara den äldsta bevarade inspelningen.
Men nu har amerikanska forskare hittat en inspelning från 1860, alltså 17 år äldre än Edisons.
Det är ett tio sekunder långt musikstycke där en okänd sångerska framför en strof från den franska folkvisan "Au Clair de la Lune".
Inspelningen framfördes för första gången inför publik igår 27 mars vid en tillställning i New York.
Men nu kan alla lyssna hur det lät. En ljudfil med sången finns att hämta via webben.
En fascinerande detalj är att den franska uppfinnaren Leon Scott som gjorde inspelningen för 158 år sedan inte själv kunde lyssna på det han spelat in.
Han hade konstruerat en apparat som kallas "fonoautograf". På ett papper sotat från en oljelampa registrerades ljudvågor som ett mönster med en "penna" kopplad till en ljudtratt framför sångaren.
Hans syfte var att undersöka hur olika ljud såg ut rent grafiskt.
Att det han spelade in skulle kunna avlyssnas fanns inte ens i hans fantasi.
Det tror medlemmarna i samarbetsprojektet First Sounds som står bakom arbetet med att leta fram och spela upp världens äldsta ljudinspelning.
I ett pressmeddelande berättar de om sitt projekt som baseras på både tur och skicklighet.
Vågmönstret på det sotade pappersarket från 1860 skannades först in. Med hjälp av relativt nyutvecklad programvara kunde en dator sedan omforma den grafiska bilden till ljudvågor. Och för första gången sedan inspelningen gjordes kunde ett mänskligt öra lyssna på den franska sångerskan.
Pappersarket med ljudvågorna hittades så sent som i höstas. Då reste ljudhistorikerna Patrick Feaster och David Giovannoni från First Sounds till Paris för att få fram uppgifter om Leon Scott och hans relativt okända uppfinning fonoautografen.
På den franska patentmyndigheten hittade de Scotts patentansökning med bifogade inspelningar på sotade ark. Sökandet ledde sedan forskarna vidare till Academie des Sciences vid Institute de France där de hittade "Au Clair de la Lune".
Även om inspelningshistorien nu måste skrivas om så tycker forskarna ändå inte att Thomas Edison detroniseras.
Hans syfte var att konstruera den första inspelningsapparaten som också kunde avlyssnas. Och det blev han först med.
Fransmannen Leon Scott fattade inte ens att han faktiskt spelade in ljud som också kunde avlyssnas. Han ville undersöka och jämföra hur olika ljud såg ut när de omvandlades till vågmönster.
Men äran av att ha gjort den första lyssningsbara inspelningen kan ingen ta ifrån honom.
Om nu inte forskarna i First Sounds gör nya fynd i sina ljudarkeologiska studier.