Innovation

Lysdioderna tar över i trapphuset

Örebro Bostäder vill sänka elnotan med lysdioder i trapphusen. Men armaturerna på marknaden duger inte. Nu startar bolaget tillsammans med flera partner ett utvecklingsprojekt för bättre belysning

Publicerad

Belysning av trapphus och hissar är en kännbar kostnad för fastighetsägare. Men när Örebro Bostäder, Sveriges fjärde största bostadsbolag, ville kapa elnotan med hjälp av strömsnåla lysdioder fanns det inga armaturer på marknaden som höll måttet. Ljuset var för kallt och spreds för dåligt.

-?Utvecklingen av armaturer går för långsamt, så vi startade ett utvecklingsprojekt tillsammans med Energimyndigheten, säger Jonas Tannerstad, som är teknikansvarig för el på Örebro Bostäder.

Kravlistan är lång. Armaturen ska vara energisnål och robust, lysdioderna ska hålla i tiotals år och belysningen ska ha tre lägen: fullt tänt, viloläge eller släckt. Kostnaden måste dessutom vara låg. Armatur plus installation ska vara återbetald på två år tack vare den lägre energiförbrukningen.

Armaturen tas fram av ett belysningsföretag, medan forskninginstitutet Imego i Göteborg utvecklar en radarsensor som ska sköta närvarostyrningen.

-?Nu är en första prototyp färdig och vi hoppas kunna starta tester i trapphus i slutet av våren, säger Jonas Tannerstad.

Om hyresgästerna är nöjda och kraven uppfyllda vill Örebro Bostäder börja installera lysdiodsarmaturer i alla sina 2?500 byggnader.

Enligt Jonas Tannerstad följer andra projektet med stort intresse.

-?Det här kan få stort genomslagskraft hos väldigt många fastighetsägare.

Vitt ljus på fler sätt

* Flera kommuner testar lysdioder i gatulyktor.

* Lysdioder i kontorsbelysning testas bland annat av Stockholm stad.

* En vit lysdiod är i själva verket ofta en blå lysdiod täckt av ett gult fosforskikt. Ögat upplever då ljuset som vitt.

* Ett annat alternativ är att utnyttja dioder som avger ljus nära det ultravioletta spektrumet plus ett lager fosfor. Det ger varmare färger.

* Man kan även få vitt ljus genom att blanda röda, gröna och blå lysdioder.

* Flera forskargrupper utvecklar lysdioder i zinkoxid, som ger vitt ljus utan fosforskikt.