Digitalisering

Lumiachefens största utmaning

Kevin Shields är produkt- och planeringschef för Nokias Lumia-modeller. Han jobbade tidigare på Microsoft i 21 år. Foto: Helen Ahlbom
Kevin Shields är produkt- och planeringschef för Nokias Lumia-modeller. Han jobbade tidigare på Microsoft i 21 år. Foto: Helen Ahlbom

Kevin Shields är chef för Nokias framtidshopp, de viktiga Lumiamodellerna. Här berättar han om sin vision, de viktigaste trenderna och mobilens roll i livspusslet,

Publicerad

-Do you want to move to ”Hel…”, frågade han sin fru för två år sedan, och fortsatte efter sin konstpaus ”..sinki”.

Det ville hon. Kevin Shields bor numera med sin familj i Finland. Inte i Helsingfors, men i Esbo, där Nokia har sitt huvudkontor.

-Och jag älskar det. Tänk att kunna åka skidor på Östersjöns is en solig dag, säger han, och låter som om han menar det.

Kevin Shields är 45 år och kommer från Oregon, på den amerikanska västkusten. Han jobbade på Microsoft i 21 år, innan han erbjöds jobbet som produkt- och planeringschef för Nokias extremt viktiga Lumia-modeller.

På Microsoft jobbade han med utveckling av operativsystem till allt från fickdatorer, smarta mobiler och tv. Men han har också varit inblandad i Microsofts Mediacenter och Xbox.

Men han har ingen teknisk utbildning.

-Nej , det är skrämmande, skrattar han. Det jag har är en examen i internationella affärer.

Sedan sommaren 2011 rapporterar han direkt till Jo Harlow, som sitter i Nokias koncernledning och ansvarar för smarta mobiler.

Han beskriver sig själv som pedant, med fokus på detaljer. och upprepar flera gånger under intervju att ”bra” inte räcker.

Sedan sommaren 2011 rapporterar han direkt till Jo Harlow, som sitter i Nokias koncernledning och ansvarar för smarta mobiler.

Hans mål på såväl kort som lång sikt är att ”leverera produkter som våra kunder tycker är fantastiska”. En ambition han delar med sina konkurrenter.

Så frågan är hur han ska lyckas uppnå sitt mål. Microsofts operativsystem har fortfarande bara 3 procent av marknaden. Medan Apple och Android tillsammans har över 90 procent.

-Lösningen är att hitta balansen mellan rätt teknik och rätt kundupplevelse, säger han och exemplifierar med bildstabilatorn i Lumia 920 som tillsammans med cinemagraph-appen tillåter animering av delar av bilden.

Det svårast i jobbet har varit att få övergången från Nokias operativsystem Symbian till Microsofts Windows Mobile så smidig som möjligt.

-Utmaningen har varit att få ihop företagskulturer och själva logistiken.

Samarbetet fungerar fortfarande inte smärtfritt.

-Nej, det fungerar bra. Men inte fantastiskt.

En annan utmaning är att få snurr på försäljningen av Lumia-mobilerna. Det märks att den inte går som Kevin Shields hade hoppats. Han verkar frustrerad.

-Vi ser ju att folk som testar Lumian älskar den– och säger att de önskar att gjort det för länge sen. Det betyder att vi måste få fler att testa produkterna. Så vår största utmaninge är just det.

Och hur ska ni lyckas med det?

-Med marknadsföring. Men vi måste också inse att det tar tid innan folk börjar rekommendera den. Så det krävs tålamod.

Men har ni den tiden?

-Visst, för det händer ju saker nu. Det är som den berömda hockeyklubbkurvan. När det väl vänder uppåt, så går det väldigt fort.

Har vändningen kommit?

-Vi finns på 90 marknader med Lumia-mobilerna, och där vi finns känns det bra. Och vi börjar nu marknadsföra modellerna på ett antal nya marknader.

Det lär kosta på om Nokia vill synas mer. Bara i USA spenderade världens två största tillverkare, Samsung och Apple 401 miljoner dollar respektive 333 miljoner dollar för att göra reklam för sina betydligt mer välkända mobiler förra året.

På frågan om vilka nya trender han ser på mobilmarknaden, blir han först tyst en stund. Sedan början han tala om att mobilerna blir mer och mer personliga. Men det har branschen talat om länge.

Så vad betyder ”mer personliga” för dig?

-Att mobilerna blir ännu mer en del av vår vardag. Den hjälper oss att få saker gjorda, att hålla kontakt med våra vänner och familj. Mobilen blir en allt viktigare pryl för att hålla kontakt med varandra och med världen runt om oss.

Nokias gamla slogan ”Connecting people”, är alltså trendig igen.

-Ha ha. Det handlar om att hålla kontakt med andra människor, men också med världen tunt omkring oss.

Vilka är de viktigaste tekniktrenderna? Sony talar om kameran, Huawei om nedladdningshastigheten, LG om skärmstorleken.

-Just nu är det kameran. Lumia 920 är verkligen ett bra alternativ till systemkameran.

-Och så integrationen med molnet. Nu börjar folk lägga sitt innehåll i molnet. Och det gör det lättare att byta mobil. Det är en viktig trend.

Och hur ser din vision ut, på fem års sikt?

- Med möjligheten att samla in mängder av data får du få rikare upplevelser. Den vet var du har lagt dina glasögon, och vilken topphastighet du hade nerför pisterna på skidsemestern.

-Mobilen kommer inte bara vara något som du bär med dig. Den kommer att vara en del av ditt livspussel.

Kevin Shields

Gör: Produkt och planeringschef för Nokias Lumia-portfölj.

Ålder: 45 år, uppvuxen i Oregon, USA

Bor: I Esbo, Finland med fru och två barn.

Utbildning: Fil kand, internationella affärer, Lewis & Clark College.

Yrkeserfarenhet: 21 år på Microsoft.