Startup
Luftdusch segrade i Lund

En dusch av ren luft över patienten minskar risken för infektioner efter operationer. Med sitt nya ventilationssystem tog Lundaföretaget Avidicare plats på 33-listan vid tisdagens regionala final i Lund.
- Jätteroligt men samtidigt oväntat säger Peter Ekolind vd på Avidicare efter att företaget vunnit 33-listans regionala final i Lund på tisdagkvällen.
Därmed går företaget rakt in på 33-listan, Ny Teknik och Affärsvärldens årliga lista över Sveriges mest lovande unga innovationsföretag.
Avidicare som utvecklat ett unikt ventilationssystem för operationssalar som minskar risken för infektioner i samband med operationer. Det är en till synes enkel lösning som bygger på att luften som passerar patienten har något lägre temperatur än omgivningen. Därmed rinner den som en luftdusch över operationsbordet och förhindrar luftburna bakterier att nå operationssåret.
- De bästa lösningarna är ofta de enkla, säger Peter Ekolind och poängterar samtidigt att det ligger mycket forskning och utveckling bakom systemet som också är patenterat.
Samtidigt som det minskar risken för infektioner kan luftströmmen minskas till hälften mot det normala vilket i sin tur minskar energiåtgången med en tredjedel.
Företaget har sålt cirka 70 system bland annat till Gävle sjukhus. Högsta prioritet är nu att komma in på tyska marknaden och få in en fot hos de stora medicinteknikbolagen där, berättar Peter Ekolind.
Under tisdagens final i Lund tävlade Avidicare mot två andra kandidater till 33-listan: Mapillary och Pingpal, båda baserade i Lund.
Mapillary bygger ett öppet alternativ till karttjänster som Google Street View. Med sin mobiltelefon och en app från företagen kan vem som helst bidra med bilder till kartan.
Med hjälp av gps-informationen om var bilden är tagen pusslar Mapillarys system ihop bilderna till en vy över omgivningen. Till sin hjälp tar även företagen programvara för bildanalys som kan upptäcka om samma objekt finns på flera bilder vilket betyder att bilden visar samma vy.
Bakom Mapillay står forskaren och entrprenören Jan Erik Solem. 2004 startade han företaget Polar Rose som utvecklade en programvara för ansiktsigenkänning. Polar Rose har tidigare varit med på 33-listan och 2010 köptes företaget av Apple.
Jan Erik Solhem flyttade till Kalifornien och jobbade på Apple tre år. Han säger att han funderat på en öppenkarttjänst under lång tid men att det är först nu som tiden är mogen.
- Det är först nu som var och en går omkring med en mobiltelefon i fickan med sensorer och en bra kamera.
Det tredje bolaget som tävlade om en plats på 33-listan är it-bolaget Pingpal som gör en tjänst för apputvecklare. Med hjälp av Pingpal kan en app lägga till funktioner för att till exempel se var kompisar befinner sig utan att behöva utveckla tjänsten själv. Det går också att skicka meddelanden som raderar sig själva.
Både Pingpal och Mapillary har fortfarande chansen att ta en plats på 33-listan som presenteras tisdagen den 1 april på Münchenbryggeriet i Stockholm.
Fram till dess besöker 33-listan:
Göteborg 5 mars, Gothia Tower.
Uppsala 11 mars, Uppsala Konsert & Kongress.
Linköping 12 mars, Linköping Collegium.
Stockholm (final) 1 april, Münchenbryggeriet.
Boka din kostnadsfria plats till alla dessa event på 33-listan.se.