Populärteknik

Lista: Alla heta rykten inför MWC 2019

Några av de 107 000 besökare som närvarade på årets Mobile World Congress.
Några av de 107 000 besökare som närvarade på årets Mobile World Congress.

På måndag startar Mobile World Congress (MWC) i Barcelona. Här är de största snackisarna du bör ha koll på inför årets största mobilmässa.

Publicerad

Just nu står mycket på spel för mobiltillverkarna. Den globala försäljningen av smarta mobiltelefoner har minskat under de fem senaste kvartalen. Under fjärde kvartalet 2018, som bland annat omfattar den viktiga julhandeln, blev tappet 4,9 procentenheter jämfört med motsvarande period i fjol, enligt analysfirman International Data Corporation, IDC. Inför 2019 hoppas nu tillverkarna att ny teknik som 5g, artificiell intelligens (ai) och ännu fler kamerasensorer ska förmå konsumenterna att öppna plånböckerna.

Med mindre än en vecka kvar till Mobile World Congress kokar nätet av rykten, spekulationer och förhandsuppgifter om vad mobiltillverkarna planerar att visa upp på världens största mobilmässa.

Samsung: Tre nya supermobiler på tur

Det har snart gått ett år sedan flaggskeppsmodellerna Samsung Galaxy S9 och S9+ visades upp på MWC 2018. Trots satsningar på förbättrad kamerateknik och ai-teknik har försäljningen av mobiler varit trög. Nu laddar den sydkoreanska teknikjätten om.

För att få ett maximalt pr-genomslag ska Samsung visa upp nästa generations toppmodeller redan på onsdag 20 februari, det vill säga flera dagar innan MWC slår upp portarna. I sedvanlig ordning har läckorna kring vad Samsung planerar att släppa varit täta. Inget är säkert innan onsdag, så klart. Men mycket tyder på att Samsungs nya flaggskepp kommer att visas upp i inte mindre än tre varianter på onsdagens Unpacked-evenemang i London.

Den nya trion ryktas få namnen Samsung Galaxy S10, Galaxy S10E och Galaxy S10+. Av dessa påstås Galaxy S10 och Galaxy S10+ bland annat vara utrustade med välvda oled-paneler, fingeravtrycksläsare som är inbyggda i skärmarna och ”selfiekameror” placerade i en slags utskärning på fronten. S10E sägs å sin sida vara en något billigare variant utan lyxfunktionerna som S10 och S10+ besitter.

På Unpacked-eventet ska även Infinity Flex Display, Samsungs vikbara smarttelefon, få en officiell lansering. Telefonen har tidigare smyglanserats på Samsungs utvecklarkonferens i november. Samsung har dessutom redan bekräftat att de ska lansera en 5g-kompatibel Galaxy-telefon under 2019, vilken sannolikt kommer att visas upp på Unpacked och MWC 2019.

Vikbara smartmobil nästa för Huawei?

De senaste månaderna har varit tuffa för det kinesiska teknikbolaget Huawei. Starka misstankar om bedrägeri och spioneri har fått Nya Zeeland och Australien att förbjuda Huawei från att leverera nätverksprodukter för 5g-teknik, och i USA är Huawei i praktiken bannlysta. I en intervju med Ny Teknik öppnade Anders Ygeman, nytillträdd digitaliseringsminister, för att möjligheten att vidta åtgärder även i Sverige.


företagets första mobil med vikbar skärm

Huawei P30, uppföljaren till P20, då? Föregångaren P10 visade upp på MWC 2010, men i fjol väntade Huawei till mars med att lansera P20-modellen. Med det i åtanke är det osäkert om världspremiären för Huawei P30 kommer att ske på årets upplaga av Mobile World Congress.


Sony satsar på 21:9-skärmar


Sony har bjudit in till en presskonferens på måndagen 25 februari, dagen då Mobile World Congress öppnar. Mycket talat för att det japanska företaget planerar att visa upp det nya flaggskeppet XZ4, samt eventuellt två ytterligare telefoner, Xperia XA3 och XA3 Plus.

Bilder som har läckt i förväg visar upp telefoner med det ovanliga bildformatet 21:9, vilket är den mest avlånga mobilskärmen hittills. Sony kallar formatet för Cinemawide, och enligt rykten ska flaggskeppet XZ4 ha en oled-skärm på 6,5 tum med upplösningen 3 360 x 1 440 bildpunkter.

Nokia lanserar mobil med fem kameror?


HMD Global, som tillverkar mobiler under varumärket Nokia, kommer att hålla en stor presskonferens i Barcelona den 24 februari, en dag innan den officiella öppningen av MWC. På agendan? Lanseringen av det nya flaggskeppet Nokia 9 Pureview, om man kan tro på förhandsuppgifterna. HMD Global har fått utstå en del kritik under den senaste tiden för att inte ha lanserat någon telefon med prestanda nog att utmana flaggskeppen från de andra tillverkarna.

Kanske kan Nokia 9 Pureview ändra på det. Enligt ryktena ska det kommande Nokia-flaggskeppet bland annat vara utrustad med ett Snapdragon 845-chip, en högupplöst skärm på 5,99 tum, 6 GB ram, 128 GB lagring och stöd för trådlös laddning. Dessutom sägs det att telefonen ska ha hela fem kameror på baksidan.

Oneplus visar upp första 5g-mobilen


2019 är onekligen det stora 5g-året. Den kinesiska mobiltillverkaren Oneplus hoppas att få en del av den kakan. Under Mobile World Congress kommer bolaget därför att visa upp sin första prototyp av en 5g-kompatibel telefon. Det ska ske i samarbete med kretstillverkaren Qualcomm, som ska sätta upp 5g-nätverk vid sin monter. Där ska besökarna kunna ”uppleva möjligheterna med 5g-gaming” genom en 5g-prototyp som Oneplus har utvecklat.

Oneplus är långt ifrån ensamt bland mobtillverkarna om att storsatsa på 5g under 2019. Bland annat har Samsung och Oneplus syskonföretag Oppo redan visat upp 5g-prototyper. Även Huawei, världens näst största mobiltillverkare, ska visa upp flera 5g-mobiler på årets upplaga av MWC.