Populärteknik

LG:s nya oled-tv är genomskinlig

Genomskinlig tv. Foto: LG
Genomskinlig tv. Foto: LG

Framtidens tv är transparent. LG har visat upp en prototyp som redan har blivit en snackis på CES-mässan.

Publicerad

Vad vore ett CES – även ett virtuellt sådant – utan spektakulär tv-teknik? När årets coronaanpassade version av elektronikmässan (som vanligtvis hålls i Las Vegas) öppnar de digitala portarna har sydkoreanska LG passat på att visa upp en genomskinlig tv.

Det är en 55-tums oled som är monterad i vad som ska föreställa en gavel på fotändan av en säng. Precis som LG:s rullbara modeller kan den sedan hissas upp till ett antal olika höjdlägen och på så sätt ge olika bildformat.

Dess transparens är 40 procent, vilket LG – enligt tekniksajten The Verge – uppger är en klar förbättring jämfört med tidigare försök med tekniken. Då ska LG bara ha nått upp i 10 procent.

Samsung, Panasonic och LG har länge jobbat med den här typen av genomskinliga skärmar med syfte att kunna använda dem i butiker eller kontorsbyggnader. Det här sägs vara en av de första transparenta skärmarna för hemmabruk.

LG:s modell är dock en prototyp och går alltså inte att köpa även om du mot all förmodan skulle ha råd med den. Å andra sidan är det knappast otänkbart att det släpps en kommersiell version om ett antal år. Det hände till exempel med den rullbara tv som LG först demonstrerade som en prototyp på CES för några år sedan.