Innovation

LG utvecklar kiselkarbid i Linköping

Olle Kordina och LG-forskaren Seok Min Kang har utvecklat en snabbmetod för att tillverka tunna skikt av kiselkarbid. Foto: Sven Andersson
Olle Kordina och LG-forskaren Seok Min Kang har utvecklat en snabbmetod för att tillverka tunna skikt av kiselkarbid. Foto: Sven Andersson
6-tums skiva av kiselkarbid. Foto: Sven Andersson
6-tums skiva av kiselkarbid. Foto: Sven Andersson

Starkare lysdioder och transistorer för elhybridbilar. Det är målet i sydkoreanska LGs storsatsning på kiselkarbid. Nu startar ett nytt samarbete i Linköping.

Publicerad

LG Innotek, som ingår i sydkoreanska LG-koncernen, har startat ett nioårigt projekt för att utveckla tillverkningen av halvledarmaterialet kiselkarbid. Målet på sikt är att materialet exempelvis ska användas i starkare lysdioder och i transistorer i elfordon.

- LGs projekt har 22 deltagare, och vi är den enda som inte kommer från Korea. Nu får vi möjlighet att testa våra idéer i industriell skala, säger Olle Kordina, materialforskare på Linköpings universitet.

Samarbetet kommer att omfatta upp till 20 miljoner kronor för svensk del. LG finansierar dessutom en ny avancerad reaktor till labbet i Linköping. Där ska materialet växa fram med hjälp av epitaxi genom att kisel och kol i gasform kondenserar på en yta, atomlager för atomlager.

- Vi har utvecklat en ny metod där vi även blandar in klorgas. Då blir tillväxthastigheten tio till 20 gånger snabbare, säger Olle Kordina.

Linköpingsforskarna vid Institutionen för fysik, kemi och biologi har forskat på kiselkarbid sedan 1990-talet.  Materialet har många lockande egenskaper: det tål höga spänningar och temperaturer och har en mycket god värmeledningsförmåga. Nackdelen är att det är dyrare och svårare att tillverka jämfört med kisel.

- Allt med kiselkarbid verkar vara tio gånger svårare, men nu görs snabba och goda framsteg inom materialforskningen. Jag tycker att framtiden ser rätt lovande ut, säger Olle Kordina.

Linköpingsgruppen inledde häromåret även ett japanskt samarbete med syfte att utveckla starka vita lysdioder i ett fluorescerande halvledarmaterial av kiselkarbid. I augusti skrevs patenten över på det japanska bolaget El Seed.