Populärteknik

LG har gjort en rullbar telefon – släpps redan i år

Kommer den vikbara mobilen att bli en fotnot i telefonens historia? Ja, åtminstone om LG har något att säga till om. Deras LG Rollable, som faktiskt ska släppas senare i år, fälls inte ut med ett gångjärn - den rullas upp.

Publicerad

LG, som tidigare fått uppmärksamhet för sin rullbara tv, tycks nu vara redo att erbjuda en liknande design i mindre format. Ihoprullad ser Rollable ut som en vanlig smarttelefon, men den kan hissas upp och anta formen av en minisurfplatta.

Utöver en kort videosnutt, namnet på enheten och att den får premiär senare i år vet vi inte så mycket mer. Vilken kvalitet kan vi förvänta oss på skärmen? Hur fungerar den rullbara tekniken? Hur känslig är den för damm och väta? Och hur stort hål kommer den att göra i plånboken? Det är frågor som LG inte ger några svar på i nuläget.

Den sydkoreanska elektronikjätten har istället valt att på den virtuella versionen av elektronikmässan CES i betydligt större utsträckning marknadsföra en annan iögonfallande smarttelefon: LG Wing. Det är en två-i-ett-skärm där den översta kan vridas över den andra varpå Wing antar formen av ett T.

Wing har sina poänger, som att använda underdelen som ett handtag för bättre stabilitet vid inspelning av video, men det kanske inte är alltför vågat att gissa att den inte blir något mer än ett exotiskt inslag på marknaden. Rullbara telefoner, å andra sidan, kan mycket väl bli intressant för en bredare publik om de kan ge den prestanda och robusthet vi väntar oss av en modern smarttelefon.

LG är inte ensamma om att kika på rullbar teknik för mobiler. Några av rivalerna på området är Oppo och TCL. Men med Rollable lär LG bli först ut på marknaden.