Populärteknik

Legendarisk syntmaskin förnyas efter 35 år

Tom Oberheim byggde sin analoga "Synthesizer Expander Module" 1974. Det blev en fullträff, och en stilbildare i musikvärlden. I dag är den ett dyrt samlarobjekt, så Tom Oberheim har gjort en ny version.

Publicerad

Thomas Elroy Oberheim, nu 73 år, är en ljudingenjör vars geni bara trumfas av hans blygsamhet. ”Synthesizer Expander Module”, SEM, är bara en av de många legendariska syntar, samplers och trummaskiner han skapat. (Notera det ingenjörsmässiga namnet: inte ens en modellbeteckning.) Ändå har han uppenbarligen varit mer intresserad av att se framåt än av att kapitalisera sina nostalgiska klassiker. Det krävdes att en envis kamrat – den i musikvärlden inte helt okände Roger Linn - bearbetade honom innan han accepterade idén att bygga en ny SEM.

- Det är en hemsk historia. Han sa ”Uppliva SEM!” och jag protesterade att det är för gammal teknik. Jag höll ut i månader. Det har inget med affärer att göra, det var bara något jag var tvungen till, berättade han i en pressvisning på evenemanget Red Bull Music Academi i New York.

Prova Ny Teknik – 49 kr
för 1 månad


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här