Opinion

”Låt ai hitta rätt företag till bidraget”

DEBATT. Ansökningsprocessen för företag som söker utvecklingsbidrag är onödigt krånglig och tidsdödande. Men artificiell intelligens kan hjälpa till att få fart på processen enligt, Robert Gabrielsson på Koinor Future.

I dag finns all information om företagens ekonomi, deras plats på marknaden, branschens framtidsutsikter med mera, tillgänglig i en mängd digitala register. Digitalt tillgängligt finns även all information om utvecklingsmedel, såväl EU-bidrag som statliga och regionala bidrag. Men varför finns inte en process som matchar ihop vad företag och näringspolitik vill uträtta? Det skulle effektivisera hanteringen av ansökningar, både för företagen och för de organisationer som ansvarar för utvecklingsmedlen.

Samla alla EU-bidrag, statliga och regionala bidrag i en gemensam portal. Låt företagen logga in och därefter redogöra för mål, syfte och tillvägagångssätt för sitt utvecklingsprojekt. Resten sköter en automatiserad process med stöd av artificiell intelligens, ai, som förmår ge avancerad rådgivning om kriterier för bidrag och smart analys av relevansen i utvecklingsplanerna. På basis av analysen ges även förslag till tidsramar, avrapportering och redovisningskrav.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här