Populärteknik

Laserkanonen stridsklar

Laserkanonen på 30 kW använder sex kommersiella svetslasrar vars ljus koncentreras i en punkt. Foto: US Navy
Laserkanonen på 30 kW använder sex kommersiella svetslasrar vars ljus koncentreras i en punkt. Foto: US Navy

USA:s krigsmakt har nu utrustat ett fartyg med en en laserkanon som kan förstöra drönare och mindre fartyg.

Publicerad

Amfibiefartyget USS Ponce som nu opererar i Persiska viken har försetts med det nya vapnet Laser Weapon System, LAWS. Det demonstrerades 2013 i en video där laserkanonen skjuter ner en drönare och nu har det alltså gjorts stridsklart, skriver Bloomberg

Med variabel effekt på upp till 30 kW kan lasern användas för allt mellan att varna fienden till att skjuta ner drönare och sätta eld på mindre fartyg.

Den prototyp som nu installerats på USS Ponce fokuserar ljuset från sex kommersiella svetslasrar till en punkt och ett skott kostar bara omkring en dollar.

Ett problem med laservapen är att de inte fungerar bra i dåligt väder då strålarna kan störas av regn. Även rök, sand och stoftartiklar kan förhindra användning.

- Nu ska vi testa dess operationella begränsningar och undersöka hur den fungerar till sjöss och där det är varmt, fuktigt och dammigt, sade Pentagons vapeninköpare Frank Kendall tidigare i år till Bloombergs.

Utvecklingen av laserkanonen har pågått i sju år och har kostat motsvarande 300 miljoner kronor.

Testen ombord på fartyget i Persiska viken ska pågå ett år och bland annat användas som underlag för utveckling av mer kraftfulla laservapen som beräknas kunna tas i drift omkring 2021.