Populärteknik

Laserkanon kan skjuta bort rymdskrotet

Illustration E. Victor George
Illustration E. Victor George

De hundratusentals små partiklar som far omkring i låg omloppsbana skulle kunna skjutas undan med laser, hävdar forskare.

Publicerad

Rymdskrotet uppfattas allt mer som ett hot mot framtida verksamhet i rymden. Även mycket små partiklar skulle kunna ha förödande inverkan om de krockar med en rymdfarkost eller en astronaut på rymdpromenad.

Olika förslag på att samla ihop skrotet har presenterats de senaste åren, alltifrån stora fångstnät till sopsatelliter som skulle plocka upp skrotet.

En ny idé som presenterades nyligen är en kraftfull laser som skjuter iväg en stråle mot föremålet, varvid en motriktad jetstråle uppstår som bromsar farten och får skrotbiten att falla ner i atmosfären och brinna upp.

Genom att använda en markbaserad laserkanon med effekten 150 kW kan kostnaden för att skjuta ner små föremål begränsas till några tusen dollar och stora objekt till omkring 1 miljon dollar.

Enligt Claude Phipps från företaget Photonic Associates, en av dem som författat en rapport i ärendet, hävdar att all teknik som behövs finns eller är under utveckling. Förutom laserkanonen behövs ett kraftfullt teleskop för att spåra skrotdelarna.

Han menar att om alla som varit med om att skräpa ner i rymden också deltog i upprensningsarbetet så behöver ingen frukta att laserkanoner även skulle användas till att skjuta ner fungerande spionsatelliter från främmande makt.