Populärteknik

Låna en webbkamera i rymden

Närheten till Mars gör att kameran ombord på Mars Express tar unika bilder trots det lilla bildformatet på 640 x 480 bildpunkter. Foto: ESA
Närheten till Mars gör att kameran ombord på Mars Express tar unika bilder trots det lilla bildformatet på 640 x 480 bildpunkter. Foto: ESA

En kamera som cirklar runt Mars ska göras tillgänglig för amatörastronomer.

Publicerad

Mars Webcam är något så unikt som en rymdbaserad "engångskamera". Meningen var att den bara skulle användas vid ett enda tillfälle för att filma när marslandaren Beagle 2 skildes från rymdsonden Mars Express. Det skedde 19 december 2003 och efter det var kameran oanvänd fram till 2007. Då började forskarna vid den europeiska rymdstyrelsen ESA som ansvarar för Mars Express använda kameran för att ta bilder av vår grannplanet. Kamerans data är ganska blygsamma och ger bilder med storleken 640 x 480 bildpunkter. Men närheten till "den röda planeten" ger ändå bilder som är omöjliga att ta från jorden och kameran utnyttjas flitigt av forskare som publicerar bilderna på Flickr.

Under tre dagar i slutet av maj ska kameran kunna användas av en bredare publik som kan välja hur kameran ska riktas och vad som ska fotograferas, skriver ESA på sin webbplats.

De som bjuds in att ansöka om fototid är skolor, vetenskapsklubbar och ungdomsgrupper som kan föreslå tillräckligt intressanta projekt.

Totalt ska ESA välja ut åtta grupper som får använda kameran som efter avslutade fotograferingar ska skicka ner bilderna till jorden 28 maj för vidare distribution till uppdragsgivarna.