Samhälle

Kvinnor i teknikbranschen i upprop

Foto: TT
Foto: TT

Metoo-kampanjen fortsätter att växa. Nu har 1139 kvinnor i teknikbranschen skrivit under ett upprop mot sexuella trakasserier inom deras bransch.

Publicerad

I uppropet #teknisktfel lyfter de fram "berättelser som visar på en sexistisk kultur som i dag normaliserats även i teknikbranschen", skriver Dagens Nyheter.

Till exempel berättar en kvinna att "en förmiddag på jobbet inom industrin blev jag överfallen, misshandlad och utsatt för ett grovt våldtäktsförsök". De två förövarna sade till henne att "tjejer inte hörde hemma där".

En annan kvinna berättar om hur en hand körts upp mellan hennes ben med kommentaren: "Är det inte skönt med lite sexuella trakasserier på jobbet?"

Läs mer:

En av dem som skrivit på uppropet är Johanna Mannung, 40 år, Hon är civilingenjör i datateknik och arbetar med teknisk IT-säkerhet på en statlig arbetsplats.

– Jag har en bra position och en bra arbetsgivare i dag. Men generellt är teknikbranschen extremt mansdominerad och ojämställd, säger hon till tidningen.

Johanna Mannung berättar att när hon utbildade sig på Kungliga tekniska högskolan förekom bland annat våldtäktssånger och på hennes första arbetsplats fanns ett arkiv med porrbilder på den centrala servern. Män öppnade porrbilder som kom upp på inloggade kvinnliga kollegors skärmar. På andra arbetsplatser har manliga kollegor tafsat på henne.