Samhälle

Kvinnor i it-branschen vittnar om övergrepp

#metoo-kampanjen har lett till att profiler inom mediebranschen pekats ut som förövare. Foto: TT
#metoo-kampanjen har lett till att profiler inom mediebranschen pekats ut som förövare. Foto: TT

#metoo-kampanjen har lett till att profiler inom mediebranschen pekats ut som förövare. Nu vittnar även kvinnor i IT-branschen om övergrepp och sexuella trakasserier.

Publicerad

För två veckor sedan ställde tekniksajten Breakit frågan till sina läsare: "Hur är det att vara kvinna i tech-branschen?". De 22 vittnesmål man väljer att publicera tecknar en bransch präglad av kvinnoförakt och manliga rum dit kvinnor inte har tillträde, men berättar också om direkta ofredanden.

"Min kollega, en man i 55-årsåldern, kom bakifrån och började gosa med min hästsvans", säger en projektledare på ett stort svenskt teknikbolag.

En vd beskriver kommentarerna hon får när hon för första gången tar ett chefsjobb: "Har du knullat dig till det där jobbet. Höhö".

Ytterligare en vd för ett svenskt teknikbolag vittnar om hur hon som enda kvinna vid styrelsemöten blir kallad för "lilla gumman" när hon ifrågasätter styrelseordföranden. En man skickar också en bild av sitt könsorgan till henne.

"Jag försökte förklara för honom att det är ett olämpligt beteende, särskilt eftersom jag är vd och han styrelseledamot men då blev han arg. Efter det har han skickat flera nya. En gång stod jag på ICA och fick en bild på hans penis i telefonen. Han har även sagt att han ska köpa en stor dildo till mig som han vill att jag testar."