Populärteknik

Kväve upptäckt på Mars

Planeten Mars. Foto: TT
Planeten Mars. Foto: TT

Kväve har upptäckts på ytan av Mars. Det stärker hypotesen att liv kan ha funnits på planeten för länge sedan eftersom kväve är nödvändigt för alla kända livsformer på jorden.

Publicerad

Upptäckten, som har gjorts med den motoriserade landfarkosten Curiosity, redovisas i tidskriften Proceedings of the National Academy of Sciences.

Curiosity, som sändes upp av den amerikanska rymdstyrelsen Nasa 2011, har kapacitet att färdas långt och analysera sten- och jordprover. Farkosten har länge undersökt området vid den väldiga kratern Gale, och i stenprover från kratern fann man nyligen spår av kväve.

På platsen har man tidigare funnit bevis för att vatten en gång funnits på Mars.

Kväve är, precis som vatten, en nödvändig komponent i den typ av liv vi känner. Kvävemolekyler är byggstenarna i både DNA och RNA, de två kemiska ämnen som kodar uppbyggnaden av alla levande organismer.

Det innebär inte att de kvävemolekyler som man nu hittat nödvändigtvis har ett levande ursprung. De kan ha uppstått genom icke-biologiska processer. Men de visar att Mars för länge sedan, när planeten var varmare och fuktigare, kan ha haft de rätta förutsättningarna för uppkomsten av liv.

Korrigering Ny Teknik: Den ursprungliga texten från nyhetsbyrån TT innehåller ett fel. Mars är inte vår närmaste grannplanet. Venus ligger 0,7 astronomiska enheter från solen, jorden 1 AE och Mars 1,5 AE från solen, så korrekt är att Venus är vår närmaste granne (tendensen är att planeterna ligger glesare och glesare längre ut från solen).

Gilla Ny Teknik på Facebook