Populärteknik
Kullagret som inte behöver smörjas

I ett nytt kullager är friktionen bara en tiondel så stor som i ett konventionellt lager.
Kullagret är ett av de äldsta maskinelementen som fortfarande används i sin praktiskt taget ursprungliga form även om kulorna förr var i trä och nu i metall.
För att hålla isär de snurrande kulorna så de inte bromsar varandra hålls de på plats av behållare av metall eller plast. Men kontakten mellan kulorna och behållarens väggar ger friktion vilket kräver smörjning.
Men nu har det japanska företaget Coo Space utvecklat ett nytt kullager som med en till synes mycket enkel metod gör att kulbehållarna inte längre behövs, skriver Diginfo.
På insidan av den yttre lagerringen finns små fördjupningar. När kulorna rullar över dessa bromsas först deras hastighet för att sedan öka. Bakom en sådan accelererande kula uppstår alltid ett mellanrum till bakomvarande kula vilket gör att de hålls separerade.
Enligt Coo Space blir då friktionen i lagret bara ner till en tiondel av den i ett konventionellt lager. Det gör att lagret inte behöver någon smörjning samtidigt som livslängden ökas.
Lagret som fått namnet Autonomous Decentralised Bearing, ADB, finns ännu bara som en prototyp men det japanska företaget säger sig samarbeta med ett internationellt stålföretag för att flytta konstruktionen från labbet till marknaden. I en video säger Coo Spaces vd Sosuke Kawashima att även andra intressenter kan få prototyper för granskning.