Digitalisering

KTH har byggt världens minsta accelerometer i grafen

Tack vare supermaterialet grafen har KTH-forskare lyckats bygga en sensor i nanoskala.

Publicerad

Nya material bäddar för allt mindre elektroniska system, och nu tror sig en forskargrupp där KTH ingår ha slagit rekord. De har byggt en serie accelerometer i grafen som sägs vara de minsta som någonsin tillverkats.

– Grafen är ett mycket lovande tvådimensionellt material för nano-elektromekaniska system. Möjligheten att skala ner komponenter är stor eftersom materialet är nere på atomnivå i tjocklek, och har jättebra elektriska och mekaniska egenskaper, säger forskaren Xuge Fan vid avdelningen för mikro- och nanosystem på KTH i ett pressmeddelande.

Accelerometern beskrivs också ett viktigt steg mot ett nytt, mindre format på elektronik. Under årtionden har mikroelektromekaniska system (mems) varit framkanten för miniatyrisering, när vissa komponenter nu kan mätas i nanometer pratar man istället om nano-elektromekaniska system (nems).

Forskarna menar att framstegen banar väg för än mindre sensorer i exempelvis kroppsnära teknik, så kallade wearables, och andra IoT-produkter.

– Bland de applikationer som kan bli aktuella återfinns morgondagens mobiltelefoner för navigation, mobilspel och stegräknare, samt övervakningssystem för hjärtsjukdomar och kroppsnära teknik. Det vill säga teknik inbyggd i exempelvis kläder som kan övervaka människokroppens rörelser, säger Xuge Fan.

Forskarnas rön och de prototypsensorer som utvecklats under projektet har presenterats i detalj i en artikel i det senaste numret av den vetenskapliga tidsskriften Nature Electronics.