Innovation

KS medger ansvar för Macchiariniskandalen

Melvin Samsom, sjukhusdirektör på Karolinska universitetssjukhuset, och Nina Nelson Follin, chefsläkare, svarar på resultatet av den utredning som gjorts kring överläkaren Paolo Macchiarinis verksamhet vid Karolinska universitetssjukhuset under en pressträff i Stockholm. Foto: Stina Stjernkvist / TT
Melvin Samsom, sjukhusdirektör på Karolinska universitetssjukhuset, och Nina Nelson Follin, chefsläkare, svarar på resultatet av den utredning som gjorts kring överläkaren Paolo Macchiarinis verksamhet vid Karolinska universitetssjukhuset under en pressträff i Stockholm. Foto: Stina Stjernkvist / TT

Melvin Samsom, Karolinska universitetssjukhusets direktör, meddelar att ”vi tar utredningen resultat på största allvar” och att ”det som har inträffat är helt oacceptabelt”.

Publicerad

– Det som har hänt är både oacceptabelt och exceptionellt och vi ber de som drabbats och deras anhöriga om ursäkt. Det begicks ett antal misstag och vi respekterade inte lagar och regler, vilket är oacceptabelt. De närmsta veckorna ska vi titta närmare hur det kunde gå till, säger sjukhusdirektören Melvin Samsom vid en pressträff.

– Utredningen visar på allvarliga fel och brister och har visat att våra system har fallerat, säger han.

Kjell Asplund, professor emeritus i medicin vid Umeå universitet och ordförande i Statens medicinsk-etiska råd, har på uppdrag av Karolinska sjukhuset utrett kirurgen Paolo Macchiarini.  Enligt honom har Paolo Macchiarinis verksamhet på Karolinska sjukhuset sammantaget skadat förtroendet för svensk klinisk forskning, enligt Asplund, som anser att Macchiarini inte borde ha blivit anställd överhuvudtaget.

– Det kom starkt negativa omdömen från de sjukhus där han hade opererat tidigare. De här kritiska rösterna tog man inte hänsyn till. Det blev aldrig någon anställningsintervju till exempel. Vår slutsats är att man måste skärpa anställningsprocessen på sjukhuset, säger han.

Läs mer:

I fråga om vem som bär ansvar för operationerna konstaterar Kjell Asplund att Macchiarini har ”ett direkt ansvar” för att luftstrupstransplantationerna har genomförts. Men han poängterar att verksamhetscheferna vid de två involverade klinikerna ”hade ett övergripande ansvar för patientsäkerheten”.

I utredningen konstateras också att ”många av sjukhusets medarbetare har tagit skada av Macchiarini-fallet”, något utredaren kallar för en arbetsmiljöfråga.

– Vi har nu vidtagit en rad åtgärder i utredningens kölvatten. Bland annat har vi tydliggjort chefläkarens ansvar och installerat en visselblåsarfunktion, säger sjukhusdirektören Melvin Samsom.

Läs mer:

Han tar avstånd från en debattartikel han tidigare skrivit tillsammans med Karolinska institutets tidigare rektor Anders Hamsten och där han försvarade operationerna.

– Jag anser nu, efter att ha tagit del av utredningen, att vi hade fel, säger Melvin Samson till TT.

Han meddelar också att två verksamhetschefer på sjukhuset tvingas ta time out.

– För att vi ska kunna utvärdera och besluta vad de ska göra i framtiden. Det var ett gemensamt beslut och det ska vi göra de närmaste veckorna.

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!