Innovation

Kräm för män ska ersätta p-piller

Fertilitetsappen visade bättre resultat än p-piller i en granskning. Foto: Jonas Ekströmer / TT
Fertilitetsappen visade bättre resultat än p-piller i en granskning. Foto: Jonas Ekströmer / TT

Varje morgon smörjer Erik, 26, axlarna med en kräm – för att inte få fler barn. Han och hans fru ingår i en unik studie där ett hormonellt preventivmedel för män just nu testas i flera länder.

Publicerad

– För mig handlar det framför allt om jämställdhet, säger Erik.

Just nu pågår en utvärdering av ett manligt preventivmedel i flera länder, däribland Sverige, som på sikt kan komma att ersätta de p-piller många kvinnor äter i dag.

– I dag finns bara kondom för män, men det är inte det mest effektiva, säger Kristina Gemzell Danielsson, professor i obstetrik och gynekologi vid Karolinska institutet och ansvarig för den svenska delen av studien.

Intresset har varit stort. Många par har hört av sig och vill vara med, men studien ställer vissa krav.

– Båda måste vara friska och av praktiska skäl bo i Stockholmsområdet. Mannen ska vara mellan 18 och 50 år, medan kvinnan får vara högst 35 år gammal, eftersom fertiliteten avtar så pass mycket efter det, och de ska inte vilja bli gravida under ett år, säger Kristina Gemzell Danielsson.

Utöver detta måste de även ha ett aktivt sexliv, helst varje månad runt kvinnans fertila period, ett sexliv deltagarna också för dagböcker över.

Facebook-annons

En av dem som deltar är den 26-årige studenten Erik, som inte vill uppge sitt efternamn.

– Både min fru och jag är insatta i genusfrågan och tycker det är tråkigt att det inte finns något alternativ för män, men så såg vi en annons på Facebook som vi svarade på och därefter tog det bara en vecka innan de kontaktade oss, säger han.

Sedan en dryg vecka smörjer han varje morgon båda axlarna med en kräm som innehåller hormonet nesteron, som hämmar spermieproduktionen. Eftersom en möjlig biverkan av detta hormon är impotens, innehåller krämen även testosteron.

– Det är hur smidigt som helst. Superenkelt. Man smörjer bara axlarna med en klick på varje axel och sedan är det klart, säger han.

En miljon spermier

I början fick Erik lämna både blod- och spermieprover. Nu befinner han sig i den första fasen av studien där antalet spermier i sädesvätskan mäts kontinuerligt för att se om det går ner som det ska, vilket kan ta några månader.

– När antalet spermier är nere på en miljon per milliliter sädesvätska ska deltagarna avstå från andra preventivmetoder under ett år, säger Kristina Gemzell Danielsson.

TT: En miljon spermier? I mina öron låter det som en miljon för många.

– Det är jättelite. Under 15 miljoner har man fertilitetsproblem och om antalet är under en miljon är man i praktiken steril. Vi har goda skäl att tro att det här fungerar, även om det inte finns några garantier. Inget är 100 procent, säger hon.

Viktigt alternativ

Eventuella biverkningar är inget Erik oroar sig för. Och barn har han redan, två stycken. I stället tycker han att det vore bra med ett preventivmedel för män.

– Det är viktigt att det finns ett alternativ. Förr i tiden var det alltid kvinnans fel om ett par inte blev gravida. Nu har vi kommit längre än så, men det behövs ändå resurser för att bli mer jämställda och det här är ett steg på vägen.

Förutom i Sverige pågår studien även i USA, Kanada, Chile, Storbritannien, Italien samt Kenya. Totalt ska 350 par ingå och tidigast om sju år kan det finnas på marknaden, gissar Kristina Gemzell Danielsson.