Populärteknik

Köp kameran som varit på månen

Kameran som sägs ha varit på månen är en 70-mm Hasselblad Electric Data Camera. Foto: WestLicht
Kameran som sägs ha varit på månen är en 70-mm Hasselblad Electric Data Camera. Foto: WestLicht

En kamera som påstås ha varit på månen under Apolloprojektet ska säljas på en auktion i Österrike.

Publicerad

Auktionsfirman West Licht i Österrike ska 22 mars sälja en Hasselbladkamera som de hävdar användes av astronauten Jim Irwin när han 1971 besökte månen med Apollo 15.

Utropspriset är motsvarande 710 000 kronor men det förväntade försäljningspriset kan bli upp till 1,8 miljoner kronor skriver  West Licht på sin sajt.

Där sägs att äktheten lätt kan bevisas då kameran är märkt med siffran "13" som även återfinns på samtliga fotografier som togs av Jim Irwin.

Enligt sajten Space har kameran tidigare sålts på en auktion i USA 2012 för motsvarande 280 000 kronor. Men då hävdades inte att kameran verkligen varit på månen. Däremot fanns tillsamman med kameran ett utlåtande från Nasafotografen Dick Williamsson där han var övertygad om att kameran funnits ombord på Apollos kommando- och servicemodul.

Normalt lämnades astronauternas kameror kvar på månen av viktskäl. Bara filmkassetten fick följa med på återresan till jorden. Men Jim Irwins Hasselbladare blev ett undantag då kameran krånglade och inte kunde separeras från filmkassetten.

Enligt auktionsfirman i Österrike är deras kamera den enda som återvänt till jorden från månen. Men det är fel, skriver Space.

"Minst en ytterligare kamera fick resa tillbaka, nämligen den som användes av Alan Shepard på Apollo 14".

Dokumentation hos Nasa tyder även på att Eugene Cernan på Apollo 17, som var den sista mannen på månen, återvände med sin kamera, skriver Space.

Men det är inte känt var den kameran i så fall befinner sig nu.