Övriga nyheter

Kontraktet kan gå till Tyskland

Den saudiska miljardaffären kan gå till ett annat europeiskt land. Den starkaste kandidaten är Tyskland. Det uppger initierade källor för Ny Teknik.

Publicerad

Annan försvarsindustri i Europa visar nu intresse för kontraktet att sätta upp en vapenfabrik i Saudiarabien. Flera källor pekar oberoende av varandra ut den tyska försvarskoncernen Rheinmetall som den starkaste kandidaten.

– Det finns bara en möjlig aktör i Europa som kan ta hela ansvaret och det är Rheinmetall, säger en av Ny Tekniks källor.

Bolaget uppges ha rätt teknisk kompetens att ta över uppdraget från FOI. Rheinmetall förhandlar dessutom redan med Saudiarabien om att sälja 800 Leopard 2-stridsvagnar tillsammans med två andra tillverkare. Jätteordern är värd minst 80 miljarder kronor.

Rheinmetall har också etablerade affärskontakter i regionen. Företaget har tidigare byggt upp en liknande vapenfabrik i Förenade Arabemiraten i samarbete med lokal industri. Fabriken överlämnades i mars i år till statliga myndigheter och väntas bli helt färdig 2014.

Rheinmetall är ett av världens största försvarsföretag. 2011 gav rekordresultat och koncernen siktar i år på att sälja för 42 miljarder kronor.

Bolaget tillverkar kanonen och kulsprutan till Leopard 2-stridsvagnen som används av svenska försvaret. Rheinmetall gör också Jas 39 Gripens automatkanon.

En av Ny Tekniks källor uppger också att även franska företag intresserar sig för kontraktet. Det svenska bolaget Eurenco, som tidigare varit inblandat i affären, har för övrigt franska ägare, och HOT-missilerna tillverkas i dag av koncernen MBDA med huvudkontor i Paris.

Rheinmetall vill inte säga något om en affär med Saudiarabien är aktuell.

”Rheinmetall kan inte ge någon som helst kommentar vare sig när det gäller relationer till kunder, potentiella kunder eller till några som helst andra länder”, skriver Rheinmetalls pr-chef Oliver Hoffman i ett mejl till Ny Teknik.