Övriga nyheter

Konstruktionsfel även i nya olyckan

Tunnelbaneuppgång vid Universitetet. Foto: Janerik Henriksson
Tunnelbaneuppgång vid Universitetet. Foto: Janerik Henriksson

Ytterligare en klämolycka inträffade i en rulltrappa i Stockholms tunnelbana i september i år. Även den rulltrappan var felkonstruerad, enligt en färsk konsultutredning.

Publicerad

När en kvinna skulle kliva av en rulltrappa vid station Universitetet på morgonen den 10 september i år klämdes hennes ena fot fast. Hon lyckades rycka loss foten, men fick en kraftig klämskada och djupa sår som behövde sys ihop på sjukhus.

Enligt en ny utredning av Interfleet orsakades olyckan av att ett förband i rulltrappans övre del inte klarade av att hantera den dynamiska lasten. En skruv gängades ur varpå stegen trycktes ihop med kambordet.

Läs mer:

Skruvtypen som hade använts var inte lämplig, konstaterar Interfleet, och sannolikt var skruven inte heller tillräckligt förspänd. Skarven som skruven skulle hålla ihop satt också för långt ifrån kambordet. Hade skarven placerats närmare hade olyckan kanske kunnat undvikas, skriver konsulten.

I rapporten framkommer också att rulltrappan inte har underhållits ordentligt. För att avgöra om underhållet påverkade olyckan rekommenderar Interfleet vidare undersökningar.

Säkerhetssystemet nödstoppade rulltrappan, men en säkerhetskontakt i den övre delen löste inte ut som den skulle. Varför har konsulten inte lyckats svara på.

Gilla Ny Teknik på Facebook