Digitalisering

Klarnas vd: ”Jimmie Åkesson är enda svenska politikern med en tydlig vision”

Klarna-chefen Sebastian Siemiatkowski hann uttala sig om både blockkedjan, börsnotering och svensk inrikespolitik under ett inhopp på Sthlm Tech Fest.

Publicerad

Stora delar av Sveriges techelit samlades under måndagen på Stockholm Waterfront för den årliga sammankomsten Sthlm Tech Fest. En av stjärnorna på scen var Klarnas vd och grundare Sebastian Siemiatkowski.

Under en öppenhjärtig intervju på stora scenen med Tech Fests grundare Tyler Crowley fick Klarna-chefen ett batteri av frågor i vitt skillda ämnen och han uttalade sig om både inrikespolitik och banbrytande teknik.

1. ”Åkesson är den enda politikern med en vision”

Den frågan som väckte störst uppmärksamhet var när Tyler Crowley undrade om Sebastian Siemiatkowski ville kommentera det svenska valet. Efter en lång tystnad och ett konstaterande att Klarnas pr-avdelning förmodligen inte skulle uppskatta vad han höll på med fick vi vårt svar.

– Jag känner verkligen att Jimmie Åkesson, som jag inte delar värderingar med, är den enda som har en tydlig vision för var han vill att Sverige ska ta vägen. Jag behöver inte hålla med om hans vision, men den är tydlig. De andra verkar bara titta desperat på opinionsundersökningarna och hoppar fram och tillbaka, sa Sebastian Siemiatkowski.

– Jag tror att det är därför Sverigedemokraterna har haft sådana framgångar, för folk känner att de är tydliga. Han [Jimmie Åkesson, reds. anm.] har sagt samma sak i 12 år.

Sebastian Siemiatkowski efterlyser samtidigt med fokus på teknik och innovation i valdebatten.

– För mig innebär teknik enorma möjligheter att driva på transformationen, men det är inte alls med i samtalet. Det finns så mycket vi som samhälle skulle kunna göra med hjälp av teknik, säger han.

2. Blockkedjan behöver hitta mening

Blockkedjan, teknik bakom kryptovalutan bitcoin, har hajpats till den grad att det nästan blivit ett skämt. Men Sebasitan Siemiatkowski säger att han ser stor potential i tekniken – vi är bara inte där ännu.

– Jag tycker att blockkedjan är ett fantastiskt verktyg, men jag undrar fortfarande hur den ska hjälpa min mamma. Jag ser inte det ännu. Jag kan se hur den kan hjälpa brottslingar och spekulerare, men jag ser fortfarande inte hur den ska hjälpa min mamma. Den dagen någon visar mig ett sådant användningsområde kommer jag att tro på tekniken, säger Sebastian Siemiatkowski.

3. Börsnotering blir det nog – någon gång

Och den där frågan som är på allas läppar. Ska Klarna börsnoters – och när?

– Det kan hända en vacker dag, säger Sebastian Siemiatkowski kryptiskt. Jag menar, förr eller senare är det den uppenbara vägen framåt.