Innovation

Kläderna som lindrar smärta

Med elektroder på insidan av kläderna kan svag ström stimulera musklerna. Förhoppningen är att patienter med hjärnskador ska få smärtlindring av de nya plaggen.

Publicerad

Kroppsdräkten Mollii har utvecklats av kiropraktor Fredrik Lundqvist, vd för hjälpmedelsföretaget Inerventions, i samarbete med KTH, sjukvård och företag.

TV-programmet Draknästet har också haft sin del i projektet. Våren 2010 deltog Fredrik Lundqvist i programmet och fick där startkapital till sin idé.

Hans tanke var att elektrisk stimuli i kläder skulle ge hjärnskadade patienter lindring och ökad rörlighet. Han vände sig till KTH och fick kontakt med exjobbarna Johan Gawell och Jonas Wistrand vid institutionen för maskinkonstruktion som tog fram en prototyp till plagget.

Tyget består av baddräktsmaterial med insydda ledande resår. Svag ström leds via silverledare till 58 elektroder på insidan av dressen och stimulerar musklerna.

- Meningen är att kläderna ska användas ett par timmar tre gånger i veckan, och effekten beräknas verka i upp till två dagar, säger Fredrik Lundqvist i ett pressmeddelande.

Men ännu saknas oberoende kliniska tester som visar att metoden verkligen fungerar. En vetenskaplig undersökning har inletts i samarbete med rehabmedicinska kliniker i Linköping och Borås och resultatet beräknas komma nästa år.

- Våra egna patientundersökningar, som genomförts i samarbete med en doktorand på Karolinska institutet, visar fantastiska resultat. 100 procent av deltagarna i undersökningarna säger sig ha upplevt förbättringar gällande funktion eller livskvalitet, säger Fredrik Lundqvist.