Innovation
KI:s rektor varnades för Macchiarini
KI slarvade när Paolo Macchiarini anställdes på universitetet. Man nonchalerade negativa referenser om stor hänsynslöshet gentemot patienter. Men KI-utredaren Sten Heckscher tycker att styrelseordförande Lars Leijonborg ska sitta var.
(Artikeln har uppdaterats)
Stora brister och dramatiskt slarv karaktäriserar KI:s, Karolinska institutets, arbete med att rekrytera den italienska kirurgen Paolo Macchiarini.
Rekryteringen ledde så småningom fram till att två patienter fick konstgjorda luftstrupar inopererade, vilka inte fungerade utan patienterna dog. Ytterligare en tidigare transplanterad patient är fortsatt svårt sjuk.
Förre rikspolischefen Sten Heckscher har tillsammans med två medhjälpare utrett Karolinska institutets ansvar för att den italienska kirurgen Paolo Macchiarini anställdes som forskare på universitetet.
Rekryteringen gick snett: Det fanns brev till ansvariga på KI om att Macchiarini var hänsynslös mot patienter, svår att samarbeta med, och att han ljög, ”var hypoman”. (Hypomani är en manisk läggning, reds anmärkning)
Dåvarande rektor kände till en del av detta, enligt Heckscher. Rektorn fick exempelvis ett brev från prefekten med tydliga varningar. Men beredningen är anmärkningsvärd, rekryteringsutskottet får exempelvis inget veta.
Och de negativa referenserna diareifördes aldrig. Det finns en föraktfull och nonchalent förvaltningskultur på KI, enligt Heckscher.
– När vi försökte hitta dokument hos registrator så visade sig det att där var det tomt, säger Sten Heckscher.
Även vid förlängningen av Macchiarinis tjänst gjordes stora misstag av KI. Inga riktiga kontroller gjordes egentligen.
– Man diskuterade till och med hitta på en professorstjänst till honom, säger Sten Heckscher.
– Ingen utvärdering skedde annat än att man bad honom själv att beskriva sin verksamhet 2010 till 2013 på en blankett.
Karolinska universitetssjukhus har ett ansvar för vården – men Karolinska institutet har också ett stort ansvar för vad som hände med patienterna. Man använder sig av operationsresultaten, sprider dem i pressmeddelanden, och flera forskare på KI deltog i arbetet för att förbereda transplantationerna.
Styrelsen på KI lyder under principen att man har fullt ansvar. I fredags avgick dess ordförande Lars Leijonborg men Sten Heckscher tycker - trots alla brister - att Leijonborg borde ha suttit var och använt sina kunskaper om universitetet för att om möjligt rätta till bristerna.
– Jag anser alltså att Leijonborgs beslut är olyckligt för KI Det försvårar arbetet framåt. Han skulle haft goda möjligheter ge KI en ny start.
– Nu blir KI;s styrelse ledarlös vi en kritisk tidpunkt, och mitt i arbetet med att hitta en ny rektor och förbättringsprocesserna framöver hämmas av ledarlösheten.