Populärteknik

Kinesisk it-jätte räddar krisande Skövde-startup

Skövebolaget Stunlock Studios får in ett av världens största it-bolag som delägare. Foto: Skärmdump/ Stunlock Studios
Skövebolaget Stunlock Studios får in ett av världens största it-bolag som delägare. Foto: Skärmdump/ Stunlock Studios

En investering på drygt 38 miljoner kronor ska få spelutvecklaren Stunlock Studios på fötter igen. Bakom satsningen står Tencent, ett av världens största it-bolag.

Publicerad

Sedan 2010 har den Skövdebaserade studion Stunlock Studios utvecklat och gett ut flera dataspel. Störst framgång hittills har bolaget haft med titeln Battlerite från 2015, som såldes i 300 000 exemplar under första månaden.

På sistone har det varit tufft för Stunlock Studios. Under 2018 vände de tidigare vinsterna till en förlust på nästan miljoner kronor. Och i den senaste årsredovisningen skriver bolaget att behovet av extern finansiering är skriande.

Tecent får 31 procent av aktierna

Nu har undsättning kommit. Detta i form av en investering i mångmiljonklassen, vilket Di Digital var först att berätta om.

Affären innebär att Tencent satsar 4 miljoner dollar, motsvarande drygt 38 miljoner kronor, i Stunlock Studios. För den summan får den nya delägaren 31 procent av aktierna i det svenska spelbolaget. Tencent har tidigare ägt rättigheterna till att ge ut och distribuera spelet Battlerite i Kina.

Stunlock Studios har än så länge inte velat kommentar vad affären innebär för bolaget och de 40-talet anställda.

Fjärde storinvesteringen i svensk spelindustri

Investeringen är långt i den första som it-jätten gör i unga svenska teknikbolag. 2017 köpte Spotify och Tencent aktier av varandra i en uppmärksammad jätteaffär. Efter ett nytt aktieköp i februari är det kinesiska företaget numera Spotifys tredje största delägare.

Tencent har också haft ögonen på den svenska dataspelbranschen under flera år. Redan 2016 köptes en del av det börsnoterade Stockholmsbolaget Paradox. Tidigare under 2019 har dessutom Tencent hunnit med att förvärva Sharkmob i Malmö, samt gå in som delägare i utvecklaren Fatshark.