Innovation
Kina: Forskaren bakom Crispr-bebisar agerade själv
Forskaren som ska ha använt gensaxen Crispr på två tvillingflickor har agerat på eget bevåg, uppger kinesisk statsmedia. Nu väntar en polisutredning, som kan leda till ett hårt straff.
Den kinesiska statsägda nyhetsbyrån Xinhua uppgav på måndagen att utredningen av forskaren He Jiankui är klar, berättar Phys.org. Och det ser inte ljust ut.
He Jiankui, som påstår sig ha skapat världens första Crispr-bebisar, har enligt utredningen inte bara brutit mot etiska regler. Han har agerat brottsligt.
Enligt den kinesiska utredningen ska He Jiankui på egen hand ha organiserat sitt experiment, satt ihop sitt team och hanterat finansieringen av försöken.
Han ska också ha förfalskat etiska granskningsdokument och avsiktligt ha undvikit tillsyn, enligt den kinesiska nyhetsbyrån Xinhua.
He Jiankui har i så fall agerat i strid med forskningsetik, det nationella regelverket och gjort sig skyldig till brott. Därmed riskerar han ett hårt straff.
Fler Crispr-bebisar kan födas snart
Det var He Jiankiu själv som under ett vetenskapsforum i november förra året berättade att han har använt gensaxen Crispr Cas-9 på två tvillingflickor i embryostadiet. Syftet var att göra dem resistenta mot aids, uppgav han.
He Jiankui har också sagt att han har använt Crispr på fler embryon. En kinesisk utredning bekräftar att ytterligare en kvinna har blivit gravid under hans experiment.
Nu ska He Jiankius fall överlämnas till polisen.
En forskarkollega har tidigare uttryckt en oro för att He Jiankui kan riskera dödsstraff för sitt Crispr-experiment.