Digitalisering

KI-forskare: Våldsamma datorspel påverkar visst!

Aggressiva personer spelar i högre utsträckning brutala spel. Foto: Colourbox

Ett forskarbråk har blossat upp efter Statens medieråds slutsats om att våldsamma datorspel inte påverkar ungas hjärnor. "De är inte objektiva", skriver tre forskare vid Karolinska institutet på DN debatt.

Publicerad Uppdaterad

Medierådets slutsatser "är ett hån mot flera decenniers seriös forskning", skriver de tre KI-forskarna Andreas Olsson, Predag Petrovic och Martin Ingvar. Genomgången av befintlig forskning,som publicerades i december, gav en rapport där rådet hävdade att det inte finns några belägg för att våldsamma datorspel orsakar aggressivt beteende. Däremot menar rådet att våldsamma personer dras till brutala spel, inte tvärtom - att spelen gör dem mer våldsamma.

KI-forskarna anser att slutsatserna är helt fel och att viss forskning om våldsamma datorspel (VS) utesluts: "Den nämner över huvud taget inte att flera internationella expertförbund (bland annat barnläkarförbunden i USA, Kanada och Australien och det amerikanska hälsodepartementet) har slutit sig till att VS ökar sannolikheten för aggressivt beteende."

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här