Samhälle

Kemikalieutsläpp färgade Unnaryds vatten rosa

Boende i Unnaryd i Hylte kommun ska akta sig för att använda kranvattnet. Arkivbild. Foto: Vidar Ruud/NTB/TT
Boende i Unnaryd i Hylte kommun ska akta sig för att använda kranvattnet. Arkivbild. Foto: Vidar Ruud/NTB/TT

Vattnet är tillbaka igen i småländska Unnaryd efter ett kemikalieutsläpp i dricksvattnet på måndagen. Men bara för att spola i toaletten med – kranvattnet som färgats rosa kan dröja ända till onsdag.

Publicerad

På måndagen upptäcktes ett tekniskt fel på vattenverket där en för hög dos av kaliumpermanganat, som används i vattenreningsprocessen, gick ut i ledningsnätet.

Vattenverket stängdes och folk uppmanades att inte dricka vattnet eller använda det till matlagning, dusch eller tvätt. Helst skulle ortsborna inte ens spola i toaletten då vattnet kunde ta slut.

Men nu är vattenverket i gång igen – men det endast för spolning. Varningen för kranvattnet kvarstår, dricka vattnet bör ingen göra förrän provsvaren är tillbaka. Något som kan dröja ända till onsdag den 9 november, skriver Hylte kommun på sin sajt.

– Våra tekniker tittar på hur hög koncentration det har varit som gått ut i vattnet och så har vi kontakt med miljömedicin i Lund som räknar på detta. Det är vår prio att kunna svara på det, så att vi kan lugna oroliga personer. Men vi har inte fått några signaler om någon som är sjuk, säger samhällsbyggnadschef Katarina Paulsson i Hylte kommun till TT.

Kommunen varnar för att förtäring kan ge milda mag- och tarmproblem. Sent på måndagen konstaterades dock att det är låga halter av ämnet som har uppmätts, och än så länge finns inga uppgifter om att någon har börjat må dåligt efter att ha fått i sig vattnet. Ortsborna uppmanas dock att kontakta sjukvård vid illamående och kräkningar.

Vattentankar har placerats ut på tre olika platser i Unnaryd där tjänligt vatten kan hämtas. På grund av det otjänliga vattnet kommer skola och förskola på orten att hållas stängda under tisdagen.