Kasserad frukt blir tåligt "läder"

2015-09-01 14:03  

Persika, mango eller nektarin. Alla fungerar de utmärkt för att skapa ett nytt läderliknande material. Bakom tricket ligger holländska studenter som utvecklat tekniken för att ta tillvara kasserad frukt.

Varje gång det är marknadsdag i den holländska staden Rotterdam kasseras cirka 3 500 kg frukt. I ett exampensarbete beslutade sig en grupp design studenter vid Willem de Kooning Akademie för att se om det gick att använda frukten som råvara till någon produkt.

Lösningen hittade de inom gastronomin. Genom att mosa, koka och sedan torka fruktmassan fick de fram ett tåligt läderliknande material. Materialet döptes till Fruitleather Rotterdam.

- Varje centimeter av materialet är unikt. Det är ett material med tydlig struktur och konstistens, säger Hugo de Boon till tidningen Algemeen Dagblad.

Av materialet prototyper av handväskor, matkassar och lampskärmar skapats.

Men alla frukter är inte lika bra. Mango, nektarin och persika har visat sig fungera perfekt.

- Jordgubbar ger däremot ett lite skörare material men det hoppas vi kunna lösa genom att blanda i äpple eller pumpa.

Enligt Hugo de Boon har ett antal tillverkare visat intresse för tekniken. Dit hör ett tyskt företag som tillverkar lädersäten till BMV och Posche.

Gilla Ny Teknik på Facebook

Ulla Karlsson-Ottosson

Mer om: Material

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer