Övriga nyheter

Kasserad frukt blir tåligt "läder"

Foto: Rotterdam Fruitleather
Det fruktbaserade materialet har en tydlig struktur och läderliknande konsistens.foto Rotterdam Fruitleather Foto: Rotterdam Fruitleather
Olika färger och struktur har skapats med hjälp av olika frukter.foto Rotterdam Fruitleather Foto: Rotterdam Fruitleather

Persika, mango eller nektarin. Alla fungerar de utmärkt för att skapa ett nytt läderliknande material. Bakom tricket ligger holländska studenter som utvecklat tekniken för att ta tillvara kasserad frukt.

Publicerad

Varje gång det är marknadsdag i den holländska staden Rotterdam kasseras cirka 3 500 kg frukt. I ett exampensarbete beslutade sig en grupp design studenter vid Willem de Kooning Akademie för att se om det gick att använda frukten som råvara till någon produkt.

Lösningen hittade de inom gastronomin. Genom att mosa, koka och sedan torka fruktmassan fick de fram ett tåligt läderliknande material. Materialet döptes till Fruitleather Rotterdam.

Prova Ny Teknik – 49 kr
för 1 månad


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här