Innovation

Karolinska Institutet rankas högst i Sverige

Foto: Camilla Svensk, CC, BY
Foto: Camilla Svensk, CC, BY

Harvards universitet hamnar i topp i årets rankning av bästa säten för högre utbildning i världen.

Publicerad

Av svenska högre lärosäten rankas Karolinska Institutet högst, därefter kommer Uppsala universitet.

Medan Uppsala universitet har klättrat en placering sedan i fjol till plats 60 på Shanghai Rankings lista över världens bästa lärosäten har Stockholms universitet fallit från plats 77 till plats 81.

Shanghai Rankings lista produceras av Jiaotong-universitetet i Shanghai och omfattar 12 000 lärosäten i världen. Harvard University i Cambridge, Massachusetts, i USA, toppar listan. Bland svenska universitet hamnar Karolinska Institutet högst upp, på plats 44, en förbättring jämfört med förra årets placering på plats 48.

Men de allt mer populära universitetsrankningarna har också mött kritik. Ekonomiprofessor Ron Boschma från Nederländerna har till exempel frågat sig om det över huvud taget går att jämföra ett universitet med ett annat, eller om olikheterna är för stora för att listan ska bli rättvis.

Universiteten rankas ofta i sin helhet, men en del rankningslistor listar Nobelpristagare medan andra fokuserar mycket på vad som hände förr medan det nutida arbetet knappt värderas alls, anser han.

På Shanghai Rankings lista dominerar ofta amerikanska universitet i toppen.