Populärteknik

Kall fusion redan på 1920-talet?

Friedrich Paneth, 1887-1958, tidig kall fusionsforskare.
Friedrich Paneth, 1887-1958, tidig kall fusionsforskare.
John Tandbergs grav i Lund.
John Tandbergs grav i Lund.
Italienarna Rossi och Focardi från Bologna gör anspråk på att ha funnit en billig och effektiv metod för en ny typ av kall fusion. Den vetenskapliga världen ställer sig dock minst sagt skeptisk.
Italienarna Rossi och Focardi från Bologna gör anspråk på att ha funnit en billig och effektiv metod för en ny typ av kall fusion. Den vetenskapliga världen ställer sig dock minst sagt skeptisk.

Den svenske ingenjören John Tandberg nekades patent på kall fusion 1927.

Publicerad

Ny Teknik har på sistone skrivit en hel del om italienarna Andrea Rossi och Sergio Focardi och deras ”energikatalysator”, en variant av kall fusion. Men faktum är att den svenske kemisten och fysikern John Tandberg hävdade att han hade utfört kall fusion redan på 1920-talet. Men han var inte heller först.

1926 experimenterade de österrikiska fysikerna Friedrich Paneth och Kurt Peters med att fusionera väte till helium med finfördelat palladium som katalysator. Syftet var att finna en metod för att producera heliumgas till de tyska luftskeppen. USA vägrade vid den här tiden att exportera helium till Tyskland, vilket gjorde att man fick använda vätgas i zeppelinarna, något som med tiden skulle visa sig fatalt.

Paneths och Peters projekt las emellertid snart ner. De mängder helium de sa sig få fram var så små att kritiker misstänkte att det handlade om mätfel.

Men Paneths och Peters rapport lästes med stort intresse av den svenske fysikern och kemisten John Tandberg, och han beslutade sig för att göra ett nytt försök. Med hjälp av en elektrolytisk cell under högt tryck och med elektroder av palladium påstod Tandberg att han verkligen lyckades få fram små mängder heliumgas och dessutom ett överskott av energi. Men när han 1927 sökte patent på sin apparat ”för framställning av helium och energi” blev det blankt avslag. Patentverket ansåg att Tandberg inte kunde redogöra för vad som egentligen hände i apparaten.

Tandberg övergav sina kalla fusionsexperiment och började i stället utveckla kalla skåp tillsammans med Baltzar von Platen och Carl Munters vid Electrolux. Med tiden blev han sedan professor i Lund och en uppskattad radioföreläsare. Han avled 1968.

Det är inte bara John Tandberg som har haft patentproblem. Sedan 2004 likställer amerikanska patentverket kall fusion med evighetsmaskiner, och man avslår konsekvent alla patentansökningar i ämnet.

Det var 1989 som Martin Fleischmann från universitetet i Southampton och Stanley Pons från Utah hävdade att de i ett experiment vid rumstemperatur hade utvunnit kärnenergi ur tungt vatten och palladium genom vad de kallade kall fusion. Deras experiment blev en internationell förstasidesnyhet, och forskargrupper över hela världen försökte upprepa experimentet. Men ingen lyckades bekräfta Fleischmann och Pons resultat, och saken föll snart i glömska. Men med jämna mellanrum, ungefär vart sjunde år, har nya påståenden om kall fusion gjorts. Nu senast av italienarna Ardrea Rossi och Sergio Focardi (se http://www.nyteknik.se/nyheter/energi_miljo/energi/article3080567.ece). Men ingen har hittills med säkerhet kunnat visa att fusion vid låga temperaturer över huvud taget kan ske. Läs mer på http://www.nuenergy.org/pdf/cold.pdf