Populärteknik

Jättarnas kamp – se när McLaren utmanar stridsflygplanet F-35

Foto: Top Gear/Youtube
Foto: Top Gear/Youtube

Det är inte tävlingen vi förtjänar – men det är tävlingen vi behöver.

Publicerad

McLarens superbil Speedtail är McLaren snabbaste bil. När den maxar kan den nå hastigheter om 405,5 kilometer i timmen. För att sätta det i ett sammanhang har världens snabbaste F1-bil noterat 372,6 kilometer i timmen.

Så hur står dig denna fyrhjulade best mot Lockheed Martins stridsflygplan F-35 i en tävling? Det har tv-programmet Top Gear undersökt.

Top Gear-gänget ställer upp med en röd Speedtail – med över 1 000 hästkrafter från ett hybriddrivsystem. Enligt programmet är det en av världens mest tekniskt avancerade bilar – och resultatet av imponerande ingenjörskonst. 2,2 miljoner dollar ligger prislappen på för en Speedtail.

Storbritanniens flygvapen ställer upp med Lockheed Martins F-35 Lightning II. Flygplanet kan nå maxhastigheter om 1 931 kilometer i timmen, och prislappen för ett plan ligger på 124 miljoner dollar.

Sett till specifikationer bör ju McLaren Speedtail vara chanslös – och visst förlorar den till slut, men med flaggan i topp. Dubbla turbo V-8-drivlinor räcker helt enkelt inte för att matcha ett av marknadens vassaste stridsflygplan. Inte ens på en bana som borde vara fördel McLaren.