Startup

Järnmalmsfeber höjer

tempen i Malmberget

Malmbergsgruvan Foto: LKAB
Malmbergsgruvan Foto: LKAB
Skiss över alla malmkropparna i Malmberget Foto: LKAB
Skiss över alla malmkropparna i Malmberget Foto: LKAB

Världsmarknadspriserna på järnmalm fortsätter att stiga och den statliga gruvjätten LKAB kan se fram emot nya rekordvinster. Nu har man tagit beslutet att gräva ännu djupare i Malmbergets malmkroppar.

Publicerad

Malmberget, eller Gällivare malmberg som det hette förr, innehåller ett 20-tal större och mindre malmkroppar, varav cirka 10 bryts för närvarande.

Nu har LKAB:s styrelse fattat beslut att gå djupare ner i den magnetitrika malmkroppen Fabian och andra malmkroppar i den östra delen av gruvområdet.

I dag bryts Fabian-malmen på 815 meters djup och beslutet innebär att den nyaste 1000-metersnivån i Malmberget förlängs till Fabian.

Samtidigt lägger man en ny huvudnivå på 1250 meter för de andra malmkropparna i det östra fältet, skriver LKAB i ett pressmeddelande.

"Några miljarder kronor"
I dag har Malmbergsgruvan tre huvudnivåer – 600 meter som togs i bruk 1969, 815 meter som togs i bruk 1989 samt 1000 metersnivån som öppnades år 2000.

Den nu beslutade investeringen i ny huvudnivå på 1250 meter väntas vara genomförd till tredje kvartalet 2010.

Det handlar om investeringar på ”några miljarder kronor”. Det ska läggas till de miljarder som investerats i Malmbergets nya pelletsverk, som blev klart före det nya verket i Kiruna.

Ett delat samhälle
Malmberget är i dag ett delat samhälle.

Den stora "gropen", som sprängts ut för att förhindra ras, ligger mitt i byn.

Skolor och hus har flyttats sedan flera år tillbaka och nu pågår flytt av det gamla bolagshoteller och andra vackra hus upp efter berget och av bostadshus längre ned mot Gällivare.

Också Kiruna, tolv mil norröver, kommer att få genomgå samma dramatiska förändring om några år, när LKAB följer malmådern som går under staden.