Digitalisering

IT-jätte odlar sallad i renrum

Salladsodling i renrumsmiljö vid Fujitsus anläggning i Fukushima. Foto: Fujitsu
Salladsodling i renrumsmiljö vid Fujitsus anläggning i Fukushima. Foto: Fujitsu
Foto: Fujitsu
Foto: Fujitsu

Fujitsu har byggt om en renrumsanläggning för att odla sallad som även njursjuka personer kan äta.

Publicerad

Salladsodlingen är belägen i halvledarfabriken Aizu-Wakamatsu i länet Fukushima där 2000 kvadratmeter yta har reserverats för odlingen. Genom odling under strikt kontrollerade former har man kunnat sänka halten av kaliumkarbonat från i snitt 490 mg per 100 gram sallad till 100 mg.

På så vis kan även personer som genomgår dialys eller har problem med njurarna äta färsk sallad. Produkten är den första i en serie av "rena grönsaker" som ska odlas i renrumsmiljö.

Projektet startade i juli 2013 och i oktober inleddes de första provodlingarna. I januari i år var man redo att sätta igång odling i större skala. Dygnsproduktionen beräknas till 3500 salladshuvuden. Försäljningsstart var det i förra veckan.

Förutom att odlingen sker i en miljö som ursprungligen byggdes för att tillverka datorkomponenter, så används ett avancerat elektroniskt övervakningssystem för att reglera miljön för salladsplantorna.

Inga bekämpningsmedel behöver användas och salladen står sig två veckor i svalskåp efter skörd, hävdar Fujitsu. Priset för ett par salladshuvuden hamnar på strax över 30 kronor, vilket är mer än konventionellt odlad sallad kostar i Japan.

Om tre år räknar Fujitsu med att odlingen av "rena grönsaker" omsätter närmare 30 miljoner kronor. Även andra elektroniktillverkare som JFE och Olympus har konverterat fabriksanläggningar till grönsaksodlingar.