Digitalisering

It-attacken sprider sig till fler länder

Säkerhetsexperter bekräftar att den nätattack som har drabbat många stora företag i flera länder ser ut att ha haft Ukraina som främsta mål. Viruset fortsätter sprida sig över världen.

Publicerad

Cyberattacken är av samma variant som utpressningsviruset ”Wannacry” som spreds i maj – den som drabbas måste betala för att komma åt sina egna filer som har låsts av viruset.

Förutom Ukraina, som ser ut att ha varit det främsta målet för attacken, och Ryssland, har även fler länder i Europa drabbas av viruset. USA har också drabbats, men där uppges spridningen gå långsammare. I Australien rapporteras en chokladfabrik ha blivit det första företaget som har drabbats.

De första rapporterna om problem kom från banker i Ukraina, Kievs största flygplats och den ryska oljejätten Rosneft.

– Våra inledande analyser visar att utpressningsviruset använder flera olika tekniker för att spridas, bland annat en som åtgärdats i en uppdatering för alla plattformar från Windows XP till Windows 10, säger en talesperson för Microsoft till AFP.

Läs mer:

Efter Wannacry-viruset i maj upprepade Microsoft maningen till användare att installera de senaste säkerhetsuppdateringarna.

Microsoft forsätter att utreda den senaste attacken och kommer att vidta nödvändiga åtgärder för att skydda sina kunder, uppger talespersonen.

Hur det senaste utpressningsviruset inledningsvis kom in i datorerna har visat sig svårt att ta reda på. Det har inte bekräftats om e-post har använts, enligt säkerhetsföretaget Cisco Talos, som anser att det är möjligt att viruset kan ha koppling till en uppdatering av ett ukrainskt skatteredovisningsprogram.