Digitalisering

Intel köper skånskt grafikbolag

I största hemlighet har Intel köpt upp utvecklingsföretaget Swiftfoot i Lund. Företaget utvecklar programvara för snabb 3d-grafik.

Publicerad

Intel äger numera samtliga aktier i Swiftfoot Graphics, som sitter i företagsinkubatorn Ideon Innovation i Lund. Det framgår av uppgifter hos Bolagsverket. Camilla Törnblom, pr-ansvarig på Intel Sweden, bekräftar att riskkapitalbolaget Intel Capital köpt det unga grafikbolaget. I övrigt svarar varken Intel eller Swiftfoot på några frågor.

Swiftfoot Graphics grundades 2007 av Tomas Akenine-Möller, professor i datorgrafik på Lunds Tekniska Högskola, tillsammans med tre doktorander. De har utvecklat ett nytt sätt att snabbt beräkna avancerad 3d-grafik.

Hemligheten ligger i en patenterad teknik för att enbart rita det som ögat verkligen kan se på skärmen. Objekt som skyms eller som inte är i blockfången gallras bort vilket gör att man sparar processorkraft.

– Vi har helt enkelt kommit på olika sätta att gallra hårdare och oftare, sade Tomas Akenine-Möller till Ideontidningen i höstas.

Tekniken kan utnyttjas på två sätt. Antingen skapar man snabbare och mer avancerad grafik utan att behöva starkare processorer eller mer energi. Eller så nöjer man sig med den nuvarande grafiken men klarar sig med en enklare processor eller lägre energiåtgång. I Ideontidningen berättar Tomas Akenine-Möller om företagets förhoppningar om att revolutionera grafikindustrin, en snabbt växande marknad.

– 3d-grafik finns idag överallt; från den lilla skärmen i mobiltelefonen med begränsad processorkraft till storskärmen på bio eller till och med i medicinsk utrustning.