Samhälle

Intel backar – ber Kina om ursäkt

Intel ber kineser om ursäkt. Arkivbild. Foto: Richard Drew/AP/TT
Intel ber kineser om ursäkt. Arkivbild. Foto: Richard Drew/AP/TT

Intel ber den kinesiska allmänheten och sina kinesiska kunder om ursäkt. Detta sedan dataprocessorjätten i statskontrollerad media och i sociala medier hotats av bojkotter i landet, efter att bolaget nyligen i ett brev bett sina underleverantörer att se till att inga produkter eller arbetskraft används från regionen Xinjiang.

Publicerad

Människorättsorganisationer har pekat på att miljontals människor, i huvudsak uigurer, i regionen Xinjiang spärrats in i läger _ något Kinas myndigheter tillbakavisar.

”Vi ber om ursäkt för de problem som detta har orsakat våra respekterade kinesiska kunder, partner och allmänheten”, skriver Intel i ett offentligt uttalande.

Intel är bara ett i raden av internationella företag som hamnat i klistret, mellan att å ena sidan följa internationella uppmaningar till sanktioner av produktion kopplad till Xinjiang, och å andra sidan upprätthålla verksamhet i Kina.

Tidigare i år hamnade bland annat svenska klädjätten H&M i en liknande situation. Försäljningen dök med 23 procent i Kina under andra kvartalet efter att ha ifrågasatt de mänskliga rättigheterna i den utpekade regionen.