Populärteknik

Inställt när Starhopper skulle lyfta till 150 meter

Foto: SpaceX
Foto: SpaceX

Space X plan var att lyfta farkosten Starhopper till 150 meters höjd, utan förtöjningar. Men med 80 sekunder kvar till start avbryts nedräkningen.

Publicerad

Starhopper är Space X testplattform, bland annat av Raptor-motorn, inför bolagets stora rymdfarkost Starship som är tänkt att klara av resor till Mars.

I inledande tester har Starhopper lyft några decimeter från startplattformen, följt ett test i juli där farkosten steg till 20 meters höjd när den var förankrad i marken.

På måndagen var planen att lyfta den till omkring 150 meters höjd, utan förtöjningar. Som tidigare skedde uppskjutningen på Space X testanläggning i södra Texas, drygt tre kilometer från Boca Chica Beach. Strax efter klockan sju på måndagskvällen inleddes nedräkningen – men med 0,8 sekunder kvar till start avbröts den.

En halvtimme senare flaggade Space X-teamet för att det kunde bli aktuellt med ett andra uppskjutningsförsök under kvällen. Vid niotiden meddelade Elon Musk att tändanordningen behövde inspekteras, och att ett nytt försök skulle göras under morgondagen – vid samma tid. Det kan med andra ord bli aktuellt med en uppskjutning under tisdagskvällen, lokal tid.

Farkostens hölje i rostfritt stål byggdes under bar himmel på sex veckor. Många tyckte då att den knubbiga konstruktionen såg ut som ett vattentorn, vilket föranledde Musk att efter det tjudrade testet twittra om att vattencisterner faktiskt kan flyga.

Utan förtöjning kan den cirka 20 meter höga farkosten kunna orsaka stora skador, om den till exempel landar i ett hus. Inför det senaste testet av Starhopper har Federal Aviation Administration tvingat Space X att lösa en försäkring på 100 miljoner dollar. Det rapporterar Ars Technica.

Två olika ingenjörsteam i Boca Chica respektive Cocoa i Florida jobbar nu på Starship-prototyperna Mk 1 och Mk 2. Elon Musk har utlovat att han efter ett framgångsrikt 150-meterstest ska komma med besked kring var utvecklingen av rymdfarkosten befinner sig – en presentation som är planerad till mitten av september.