Digitalisering

Inför MWC: kommer Samsung att göra oss besvikna?

Enligt en läcka så är det så här Samsung Galaxy s9 och Galaxy s9 + kommer att se ut. Foto: Evleaks
Enligt en läcka så är det så här Samsung Galaxy s9 och Galaxy s9 + kommer att se ut. Foto: Evleaks

MWC. Qualcomms nya superchipp, Nokias överraskningar och LG:s ai-telefon: här är 5 saker att hålla koll på inför mobilmässan MWC.

Publicerad

Qualcomm dominerar

Bråket mellan chipptillverkarna Broadcom och Qualcomm har dominerat nyhetsrapporteringen de senaste dagarna. Broadcom vill köpa Qualcomm för 121 miljarder dollar – något som kallats den största teknikaffären någonsin – men Snapdragon-jätten vägrar än så länge.

På Mobile World Congress i Barcelona lär det dock handla mer om tekniken än om affären, och Qualcomm har mycket på gång.

Snapdragon 845 är Qualcomms nya superchipp för Android-telefoner och en av de första modellerna att använda de nya kretsarna blir Samsungs Galaxy 9, som kommer att presenteras nu på söndag kväll. 845-chippet är förberedd för virtuell och förstärkt verklighet, har stöd för flera ai-plattformar, bättre batteritid och en egen processor ämnad åt säkerhet.

Den har också begåvats med en ny bildsignalprocessor och – inte minst – ett X20-modem som ska ge betydligt högre trafikhastigheter över LTE.

Vad gäller VR och AR går utvecklingen snabbt på mobilsidan. Qualcomm har i dagarna visat upp ett referensheadset som erbjuder positionsspårning i rumskala via inbyggda kameror. Det ger en upplösning på 2k per öga och har dessutom stöd för ögonspårning. Med andra ord börjar mobila VR-upplevelser så sakta närma sig det Oculus och HTC lyckats med på PC-sidan.

Samsung gör oss besvikna

Det är en provokativ rubrik, men det finns åtminstone anledning att förhålla sig en aning skeptisk till Samsungs presskonferens på söndag. Galaxy S9 och Galaxy S9+ (phabletmodellen) har i marknadsföringen sålts in med en ny och/eller bättre sorts kamera. Rör det sig om att den har sensorteknik för ansiktsigenkänning?

Har den – som de läckta bilderna visar – två baksideskameror för att kunna ta bokehsnygga porträttbilder? Kan den med hjälp av smart mjukvara kompensera för dåliga ljusförhållanden?

Det är inte helt otänkbart att svaret är ja på samtliga frågor. Men det vore i så fall inget att sälja in en hel lansering med: Apple och Google har sina telefoner redan kamerateknik som erbjuder flera av de här egenskaperna.

HMD:s Nokia-märkta telefoner överraskar – igen

Ifjol blev det något av en sensation när HMD relanserade den klassiska 3310-modellen, inklusive Snake. I år kan en ny flaggskeppsmodell – som kanske får namnet Nokia 8 Pro – med fem kameralinser och roterande zoomteknik från Zeiss komma att visas på MWC.

HMD Global har enligt vissa rapporter lyckats riktigt bra med att ge Nokia nytt liv i smartphone-eran och deras lanseringar under MWC kan mycket väl överraska ännu en gång. Eller som företagets vd Juho Sarvikas utbrast på Twitter: ”var goda förvänta er att det blir fantastiskt”.

Håll koll på LG...

Även om LG inte visar upp den efterlängtade G7-modellen så finns det ändå anledning att följa deras framfart på MWC. De ska nämligen demonstrera en uppdaterad version av V30. Uppgifter skvallrar om att Googles röstassistent ska integreras och att den utrustas med ai för bildigenkänning. Den senare funktionen låter kameran förstå vilket motivet är och anpassar sina inställningar efter det.

...och på Sony

Om Samsung inför MWC är övertydliga i sin annonsering så är Sony desto mer kryptiska. En samling vita linjer som kröker sig och faller mot en hand visas i ett kort videoklipp. Betyder det att deras nya Xperia-telefoner får ny design?

Någon form av haptisk återkoppling? Eller rör det sig om något vi inte ens kan föreställa oss? På måndag morgon kommer svaret, för då är det dags för Sonys presskonferens.