Digitalisering

IBM:s ai debatterade mot en människa – och vann

Noam Slonim som arbetar med IBM står bredvid ai:n Project Debater. Foto: AP Photo/Eric Risberg/TT
Noam Slonim som arbetar med IBM står bredvid ai:n Project Debater. Foto: AP Photo/Eric Risberg/TT

En ny milstolpe för den artificiella intelligensen har passerats. IBM:s ai kan nu ta en debatt med människor.

Publicerad

Först slog den världsmästaren i schack. Sedan blev den mästare i Jeopardy. Men inget av de framstegen kan mäta sig med det IBM nu lyckats med – att utveckla en artificiell intelligens som kan debattera.

Under en konferens i San Francisco ställde IBM sin Project Debater mot två framstående israeliska debattörer.

Publiken fick sedan rösta på vilken av deltagarna de ansåg framfört de bästa argumenten. Project Debater vann en av debatterna.

Ett diskussionsämne kretsade kring påståendet att ”vi bör subventionera utforskning av rymden”. IBM:s artificiella intelligens hade inga förkunskaper i frågan utan vände sig till sin databas av miljontals artiklar, funderade i ett par minuter och återkom sedan med sin argumentation som gick ut på att, ja, det området bör subventioneras.

Den mänskliga debattören replikerade att subventioner enbart ska vara till för grundläggande mänskliga behov eller sådant som enbart staten kan göra. Maskinen lyssnade på detta och svarade efter betänketid att ”subventioner för utforskning av rymden oftast är en god investering” och att ”ett rymdprogram är en avgörande del för en stormakt”.

– Försök ta in det här: ett ai-system tog sig an en mänsklig expert på debatter, lyssnade på människans argument och svarade övertygande med sitt eget, oscriptade resonemang för att få en publik att överväga ai:ns ståndpunkt, säger Arvind Krishna, chef för IBM Research.

IBM har utvecklat Project Debater sedan 2012. Den bygger på tre komponenter: datadriven tal- och skrivförståelse, en uppfattningsförmåga som låter den hitta ”nyckelargument gömda i långa partier av talat språk” och förmågan att skapa en ”modell av mänskliga dilemman i en unik kunskapsgraf”. Bakom detta marknadsföringsspråk ligger omkring 30 forskningsrapporter som beskriver hur IBM använder en ”kaskad av ai-algoritmer för att dra vinning av allehanda lingvistiska egenskaper”.

Project Debater är än så länge ett forskningsprojekt. Några av dess komponenter används förvisso i kommersiella sammanhang, eller kommer att göra det inom kort. Men på sikt tror IBM att en debattör utan känslor och utan ego kan bidra till ett bättre debattklimat.

”Just för att det är en maskin så är Project Debater opartisk. Den är inte ute efter att ta en särskild ståndpunkt eller för att få 'rätt'. Den är designad för att vidga våra sinnen och hjälpa människor att se mer än en sida av saken”, skriver IBM på projektets hemsida.

Som alltid är det en sanning med modifikation: det är trots allt människor som utvecklat den virtuella debattörens algoritmer och som bestämt vilken typ av information den ska utgå från.