Digitalisering

IBM gör världens minsta film

Världens första film som animerats med atomer har släppts av IBM. På mindre än ett dygn har filmen setts av över en miljon tittare på Youtube.

Publicerad

Han heter Adam och är en liten pojke som leker med en atom. I filmen, som släpptes av IBM i går, har 10 000 atomer flyttats runt i olika positioner på en kopparyta med hjälp av ett sveptunnelmikroskop. Varje position har sedan fotograferats. Det är möjligt eftersom sveptunnelmikroskopet förstorar atomerna 100 miljoner gånger.

Filmens huvudperson ser inte ut som en vanlig pojke, han är en streckgubbe som bollar och leker med sin atom.

-Filmens största behållning är kanske inte skådespelarprestationerna utan att den på ett konkret, roligt och åskådligt sätt visar vad vetenskap och forskning kan åstadkomma, säger Mikael Haglund, teknisk direktör på IBM i Sverige.

Han påpekar att tekniken som används för att göra filmen också kan ett nytt sätt att lagra information. Med dagens teknik krävs det ungefär en miljon atomer för att lagra en bit data på en dator eller elektroniskt lagringsmedium. IBM-forskare har lyckats lagra samma mängd information på bara 12 atomer. Enligt IBM kan det leda till att alla filmer och all musik som finns idag skulle kunna lagras på ett medium som är lika litet som en nagel. Se filmen här:

<iframe width="468" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/oSCX78-8-q0" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Så gjordes filmen