Innovation

I dag invigs Max IV i Lund

Max IV Foto: Lunds universitet
Max IV Foto: Lunds universitet
Max IV. Foto: Felix Gerlach
Max IV. Foto: Felix Gerlach

I dag vid lunchtid invigs den nya forskningsanläggningen Max IV, som ska ge ny kunskap kring molekyler och deras strukturer.

Publicerad

Max IV i Lund är Sveriges hittills största satsning på forskningsinfrastruktur genom tiderna - och erbjuder forskare möjligheter att studera olika ämnen med hjälp av synkrotonljus-källor.

I dag kl 11.30 är det dags för den stora invigningen med kungen och statsministern och andra dignitärer på plats. Följ talen här i direktsändning:

För att generera det intensiva ljuset som används i anläggningen krävs en speciell magnetteknik, som har designats på ett helt nytt sätt i Max IV.

Med hjälp av strålkällor kommer forskarna att kunna utföra mängder av nya experiment. Man kan avbilda molekylära ytor, se atomers och molekylers strukturer och sammansättning, och granska deras egenskaper utifrån deras förhållande till varandra.

Poängen är att synliggöra materialen på nytt sätt - att göra det som är osynligt synligt. Över 2 000 forskare väntas årligen boka plats i labbet för att studera allt från läkemedel till föroreningar.

– För svensk och internationell forskning är detta en verkligt stor händelse och ett gott exempel på att ett litet land som Sverige kan driva tongivande projekt som ger internationellt avtryck. Blickar vi framåt kommer MAX IV tillsammans med ESS utgöra en unik forskningsmiljö av absolut toppklass som kommer att gynna svensk forskning och innovation, säger Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning i en kommentar.

Christoph Quitmann, direktör för MAX IV-laboratoriet, säger att man i Lund nu "fått ett stort förtroende från finansiärerna att förvalta" och att "det finns stora förhoppningar både från forskarsamhället och näringslivet på att vi ska leverera resultat som världen tidigare inte har sett."

Flera andra anläggningar runt om i världen uppges nu kopiera den teknik som ligger bakom Max IV. Labbet började byggas 2010. Först maj i år stod det klart att tekniken fungerar som den ska och det första ljuset nådde ut i de första strålrören.

Kostnaden för anläggningen uppgår till runt sex miljarder kronoroch bland finansiärerna finns Vetenskapsrådet, Lunds universitet, Knut och Alice Wallenbergs stiftelse, Vinnova, Region Skåne, elva svenska universitet, Finlands Akademi tillsammans med Estland samt ett konsortium som består av danska universitet och regioner.

Så funkar Max IV

I Max IV-labbet finns tre stycken så kallade acceleratorer, en linjäraccelerator och två lagringsringar. Den stora ringen har en omkrets på 528 meter, nästan lika stor som Colosseum i Rom.

I linjäracceleratorn sätter man fart på elektroner så de närmar sig ljusets hastighet. De förs sedan in i lagringsringen där man böjer deras bana med hjälp av magneter.

På så sätt får man elektronerna att avge ett intensivt ljus. Detta i våglängder från ultraviolett till hårdröntgen.

Ljuset leds ut till forskningsstationer via strålrör och det är där som experimenten sker.

Källa Max IV.