Innovation

Husqvarna öppnar roboten för forskare

Husqvarna låter forskare experimentera med deras robotgräsklippare. Men vanliga konsumenter får nöja sig med ett stängt Foto: Jonas Ryberg
Husqvarna låter forskare experimentera med deras robotgräsklippare. Men vanliga konsumenter får nöja sig med ett stängt Foto: Jonas Ryberg

För få robotar klarar att vistas utomhus under en längre tid. Det vill Husqvarna ändra på och låter sin gräsklipparrobot bli plattform för universitetsforskare.

Publicerad

Robotgräsklippare har blivit en ganska vanlig syn i svenska trädgårdar. Nu vill Husqvarna att deras klippare ska flytta in också på universiteten.

Genom att anpassa den för det populära öppna robotoperativsystemet ROS har företagets forskningsavdelning gjort roboten tillgänglig för många forskare som arbetar med robotar.

Men från början gjorde utvecklarna anpassningen till ROS för sin egen skull.

– Om det kommer en ny sensor eller liknande så finns det ofta ett open source-paket för den i ROS, säger Björn Mannefred som är robotexpert på Husqvarna.

Det gör att det är enkelt för honom och kollegerna att testa och experimentera med ny hårdvara för sina klippare. Men snart kom utvecklingsavdelningen på att ROS också kunde bli en väg att samarbeta med forskare utanför företaget.

Första klipparen med ROS levererades till Örebro universitet redan får två år sedan. Sedan dess har företagets robotar också använts i forskningen på KTH och på universitetet i Genua. Nu vill Husqvarna släppa in fler universitet och skapa en gemenskap där forskarna kan utbyta idéer kring robotprojekt som bygger på gräsklipparen.

– Drömmen är att vi varje år samlas till en konferens i Huskvarna där alla kan visa nya projekt, säger Björn Mannefred.

För forskarna är klipparen en bra utgångspunkt för robotprojekt som ska användas utomhus.

– Om man skulle utveckla plattformen själv finns inte en chans att man skulle få den robustheten som gräsklipparen har, säger Henrik Andreasson som är forskare på Centrum för tillämpade autonoma sensorsystem på Örebro universitet.

Klipparen är också konstruerad för att klara sig på egen hand och sköter till exempel om laddningen själv. Robotar som tas fram bara för forskare riskerar också att bli dyra eftersom de säljs i hundratals i stället för stora volymer som en konsumentprodukt.

Husqvarna är inte först med att öppna sina hushållsrobotar för andra. Företaget Irobot har sedan länge haft den möjligheten på sina dammsugarrobotar som vilken konsument som helst enkelt kan hacka med egna funktioner.

Så långt har inte Husqvarna gått. Robotarna som säljs i butik levereras inte med ROS utan ett annat, stängt operativsystem.

– Vi har inte vågat gå hela vägen och släppa det direkt till slutkund, säger Stefan Grufman som är gruppchef för programvaruutveckling på Husqvarna.

Till viss del handlar det om säkerhet – en gräsklippare har vassa knivar – men det finns också en viss mån av osäkerhet inom företaget över hur mycket man ska våga dela med sig av utanför den egna forskningsavdelningen.

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!